Startlaphoz Csatlakozz!

Több mint 70 000 diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben

A legkapósabb szakmák: kik tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 15. hétfő, 10:04

Idén szeptemberben több mint 70 000 diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben, a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, jogász és gépészmérnöki szakon. De vajon mely szakok elvégzése után indulnak a fiatalok legnagyobb eséllyel az álláspiacon és az általuk preferált területek mennyire állnak összhangban az álláspiac igényeivel? – olvasható a profession.hu oldalán.
 
   Bár 2014-ben a tavalyi évhez képest tízezerrel többen adták be felvételi jelentkezésüket valamelyik felsőoktatási intézménybe, mindössze 1300-zal többen nyertek sikeres felvételt. Ennek oka elsősorban az, hogy bizonyos szakokra hihetetlen nagy a túljelentkezés az álláspiac telítettsége ellenére is, bejutni pedig a jelentkezők töredékének sikerül.
 
   Minden évben vannak divatos szakok a felvételizők körében, amelyekre annak ellenére nagy a túljelentkezés, hogy az álláspiac ezeken a területeken már telített. A fiatalok a legtöbb esetben nem mérlegelik a jelentkezésnél, hogy tanulmányaik befejezése után az általuk kiválasztott szakon szerzett diplomával mekkora eséllyel indulnak majd az álláspiacon
 - nyilatkozta Martis István, a Profession.hu vezetője. 

Az idei év legnépszerűbb szakjai:

turizmus és vendéglátás,
kereskedelem és marketing
anglisztika
pénzügy és számvitel

Ezekre a szakokra nyertek a legtöbben felvételt:
gazdálkodási és menedzsment
jogász
gépészmérnök
mérnökinformatikus
ápolás és betegellátás
 
   A Profession.hu adataiból kiderül, hogy a felvételizők által preferált szakok nem állnak teljesen összhangban a piaci igényekkel.
 
   Azok, akik mérnöki valamint programozói fejlesztői pályára készülnek, nagyobb eséllyel találnak majd munkát az álláspiacon, ugyanis a mérnöki állások vannak többségben, míg jogászt például szinte alig keresnek. Az ápolás és betegellátás, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakokon végző hallgatók sincsenek jó helyzetben a meghirdetett állásajánlatok számát illetően, ügyfélszolgálati munkatársakra, termékfejlesztőkre, valamint szakmai asszisztensekre viszont nagy szükség van. 

   Tehát, azoknak, akik idén nem vagy sikertelenül felvételiztek, esetleg szakot váltanának, érdemes jelentkezés előtt tájékozódniuk a piaci igényekről és olyan szakot, egyetemet választani, amelyek elvégzése után jobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon.
 
Forrás: penzcentrum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legkapósabb szakmák: kik tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector