Startlaphoz Csatlakozz!

Kizárható az szja vagy a társasági adó csökkentése

Szűk év lehet 2015

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 16. kedd, 11:33

Béremeléssel és létszámbővítéssel számol a közszférában a kormány – derül ki a kabinet költségvetési köriratának morzsáiból. Ahhoz, hogy erre legyen pénz, száguldania kell a gazdaságnak, ugyanis nagyjából 300 milliárd forint extra kiadás terhelheti 2015-öt. Mindezek alapján kizárható az szja vagy a társasági adó csökkentése is – írja a Népszabadság.
 
   Béremelés és létszámbővítés lesz jövőre a közszférában – derül ki a 2015-ös költségvetési körirat lapunk birtokába került töredékéből. A bruttó bérek 3,7 százalékkal lesznek magasabbak, a teljes bértömeg pedig 4,7 százalékkal, vagyis kis mértékben bővülni fog a közszolgák létszáma.
 
  Azt a rendelkezésre álló adatokból nem tudni, hol várható bővítés, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók vagy akár az adóhatósági revizorok lesznek-e többen.


   Az infláció mértékét 2,5 százalékban határozná meg a kormány 2015-ben. Ez leginkább arra vezethető vissza, hogy a rezsicsökkentés hatása 2015-ben már nem lesz érdemben érzékelhető, így a fogyasztói árindexet ez már nem fogja befolyásolni. A 2,5 százalékos érték megegyezik a jegybank inflációs jelentésében megjelölt prognózissal, ott az MNB háromszázalékos maginflációból indult ki.
 
   A kormány a 2014-es költségvetési törvényben szereplő 295 forintos euróárfolyam után 2015-ben 306,5 forintos árfolyammal számol. Ebből azonban jelentős következtetést felesleges levonni. Mint azt lapunk korábban kiszámolta, ahhoz, hogy papíron ne emelkedjen a GDP-arányos államadósság 2014-ben, bőven 310 forint alatti árfolyam kell, ennek megfelel a jövő évi tervszám.
 
   Az idén azonban ez a szint egyelőre nem tűnik elérhetőnek, sőt a görbe inkább a mindenkori mélyponthoz közelít – a 324 forintot is meghaladó szintet 2012. január 5-én érte el a nemzeti deviza. Ez erősen kérdésessé teszi annak az alaptörvényben is rögzített célnak a megvalósítását, hogy az államadósság szintje évről évre csökkenő mértéket kell mutasson.
 
  Jelen állás szerint ez az idén nem fog összejönni, ám ami a költségvetés tervezése szempontjából ennél fontosabb, 2015-re is olyan büdzsét kell összeállítani, amely csökkenő államadóssági rátát tartalmaz. Ezért feltétlenül szükséges a mostaninál erősebb forint.
 
   Az államadósságot persze más tényezők is csökkentik, így a magasabb infláció mellett a nagyobb gazdasági növekedés is. Utóbbi meghatározása egészen érdekes lesz, hiszen a közelmúltban emelte a kormány a 2014-es növekedési prognózisát 3,1 százalékra. Az MNB nyári inflációs jelentése 2015-re 2,5 százalékos bővüléssel számolt, ennél a kormány várakozása szinte biztosan magasabb lesz, kérdés, mennyivel.
 
   A kormányzat korábban is még gyorsabb növekedést várt 2015-re, és az eddigi bejelentések és nyilatkozatok szerint valóban az ideinél is jobb eredményre számít, ami 3,1 százaléknál magasabb ütemet kellene jelentsen.
 
   A száguldó GDP azért sem ártana 2015-ben, mert a kiadásokat is finanszírozni kell. Márpedig lesz néhány extra költés jövőre. Első körben a 2,5 százalékos infláció alapból ekkora mértékű nyugdíjemelést is jelent, ez pedig 2800 milliárd forintot meghaladó nyugdíjköltést alapul véve nagyjából 100 milliárd forinttal emeli a tb-kassza kiadási oldalát.
 
   Emellett néhány tízmilliárd forintot el fog vinni a családi adókedvezmény minap belengetett módosítása, amely jelentősen megemelné a két gyereket nevelők kedvezményét. A havi húszezer forint helyett 40 ezer forint kedvezmény összességében 40-60 milliárd forinttal csökkenti az szja-bevételeket.
 
   Ennél is jelentősebb, nagyjából 150 milliárd forintot tehet ki a bankok számára visszautalandó vagy be nem fizetendő bankadó. A devizahiteles elszámolás és forintosítás ugyanis visszamenőlegesen csökkenteni fogja a bankok mérlegfőösszegét 900-1000 milliárd forinttal. Ez pedig kisebb bankadót is fog jelenteni. 
 
   Technikailag ez a jövőre utalandó adóból levonható lesz, ám ez a tétel hiánynövelő lehet az uniós kimutatásoknál is. A devizahitelek elszámolásával több hónapig nyammognak majd a bankok, így a bankadóban keletkező korrekció már 2015-öt fogja terhelni.
 
   Különleges kiadások nélkül így a büdzsét eleve 300 milliárd forint extra teherrel kell tervezni – úgy, hogy mindeközben az adósság nem emelkedhet, a hiány pedig nem lehet több a GDP három százalékánál.
 
   Nem kell jóstehetség, hogy mindennek fényében felesleges lehet egy számjegyű szja-ról vagy egykulcsos társasági adóról beszélni jövőre. Ezek csak akkor képzelhetők el, ha egyéb fronton keményít a kormány. Kérdés, ezt hol tudná megtenni. A bankadó vagy a tranzakciós illeték nem emelhető – főleg a devizahiteles elszámolás idején –, ám a távközlési vagy a közműadó feljebb tolható. Ezekből azonban nagy pénzek nem jöhetnek be reálisan.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szűk év lehet 2015.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector