Startlaphoz Csatlakozz!

Tizedike a határidő

Késedelmi kamat jár, ha később kapjuk a fizetést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 17. szerda, 16:25

Előfordult már veled, hogy késve kaptad meg a fizetésedet? Tudtad, hogy ilyen esetben késedelmi kamat járhat? – olvasható a narancsjuice.hu oldalán.

   A törvényben rögzített szabály az, hogy a munkaadónak az adott havi munkáért járó fizetés teljes összegét köteles a következő hónap 10-éig kifizetni. A későbbi fizetést csak egyetlen esetben engedi meg a törvény: akik teljesítménybér alapján kapják a fizetésüket, nem szükségszerűen juthatnak hozzá a bérükhöz a következő hónap 10-éig. Ennek oka, hogy könnyen előfordulhat, hogy a fizetés alapjául szolgáló eredmények csak később születnek meg, és csak ezután számolhatják ki a cégnél a bérük pontos összegét. Ám legalább az alapbért a teljesítménybér esetében is legalább havonta meg kell kapnia a dolgozónak.
 
  A bért bankszámlára utalással vagy készpénzben kell kifizetnie a munkaadónak, és még a fizetésnapon meg is kell érkeznie a pénznek a dolgozó számlájára.
 
   A munkabért a munkavállalónak vagy meghatalmazottjának kell kifizetni, kivéve, ha ebben a munkavállalót bírósági vagy hatósági határozat korlátozza. Készpénzes fizetés esetén, ha a bérfizetési nap hétvégére vagy munkaszüneti napra esik, akkor legkésőbb az ezt megelőző munkanapon ki kell fizetni a munkabért. Ha szabadság vagy egyéb okból a munkavállaló a fizetésnapon nem tartózkodik a munkahelyén, akkor a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni azt, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni.
 
  A munkaadónak a bér kifizetésekor kötelessége a munkavállaló részére részletes írásbeli elszámolást adni a munkabéréről. Az elszámolást kizárólag írásos formában lehet átadni, és olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló a kiszámítás helyességét, valamint a munkabérből való esetleges levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.

   Ha az adott napon nem kapja meg a munkavállaló a fizetését, a munkaadója késedelmi kamatot köteles fizetni. Ennek nagysága az adott naptári félév első napján – január 1. vagy július 1. – érvényes jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg. A késedelmi kamat a bér bruttó összege után jár, és külön kérés vagy kérvény nélkül, automatikusan hozzáadódik a fizetéshez.

Forrás: narancsjuice

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Késedelmi kamat jár, ha később kapjuk a fizetést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector