Startlaphoz Csatlakozz!

72 357 külföldi munkavállaló dolgozott tavaly év végén nálunk

Betántorgók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 18. csütörtök, 11:15

Kínából, Vietnamból kértek engedélyt nálunk a legtöbben. - Van, aki azt mondja, milliónál is több honfitársunk dolgozik és fizet tb-t, adót és egyéb költségeket külföldön. A hivatalos adatok ennél kevesebbre, százezrekre teszik a távozók számát. A bevándorlási adatokat nézve az itt munkát vállaló külföldiek nem pótolják a kiesett pénzt – írja a Szabad Föld.

  2004. május 1-je óta szabad a munkaerő-áramlás az uniós országok és Magyarország között, pár éve pedig már az engedélyhez kötés szabályai is lazultak. A statisztikákból feketénfehéren kitűnik a szomorú tény: az elmúlt években több mint tízezer képzett szakember hagyta el hazánkat egy jobb élet reményében.
 
  72 357 külföldi munkavállaló dolgozott tavaly év végén nálunk. 19 348 darab egyéni munkavállalási engedély volt érvényben, továbbá – becslések szerint – 53 006 külföldi állampolgár rendelkezett érvényes bejelentéssel és 3 EU Kék Kártya volt érvényben.
 
  S hogy kik és milyen tömegben érkeztek a helyükre? Kevesen és nem épp a magasan képzettek. Legtöbben olyan munkát vállalnak, amely nem igényel szakképesítést. Ez derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal tavalyi adataiból, amelyek szerint a tíz leggyakoribb munkakör a szakács, egyszerű szolgáltatási és szállítási munka, pék- és édesiparitermékgyártás, egyszerű ipari foglalkozás, egyszerű építőipari foglalkozás, fizioterápiás asszisztens, masszőr, rakodómunkás, piaci, utcai árus, kereskedelmi tevékenység.
 
  Talán meglepő, de a legtöbben nem a szomszédos országokból kérvényeztek munkavállalási engedélyt.
 
   A legnépszerűbbek a kínaiak (3680 kiadott engedély) és a vietnamiak (1031 érvényes engedély) körében voltunk, őket követik a koszovói, ukrán és szerb munkavállalók.
 
  Ami pedig az uniós országokat illeti: legtöbben Romániából (4176), Nagy- Britanniából (686), Szlovákiából (660) és Németországból (303) jöttek dolgozni Magyarországra 2013-ban.
 
  Vonzó a földrajzi közelség is, de többen jelezték, hogy a magasabb bérezés, a kedvezőbb szociális feltételek és a jobb munka lehetősége miatt érkeztek. Sokan azonban Európa kapujának tekintik Magyarországot: nálunk csak ideiglenesen vállalnak munkát, idővel továbbmennek más uniós országokba.

Forrás: Szabad Föld

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Betántorgók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector