Startlaphoz Csatlakozz!

Valóban jobb az élet „odaát”?

Irodai munka Londonban: háromszor annyi a fizetés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 18. csütörtök, 17:26
 
Sorozatunkban kivándorolt magyarokat kérdeztünk arról, hogyan boldogulnak a külföldi munkaerőpiacon. Személyes történeteink első állomása London! – olvasható a profession.hu oldalán.

   Kevés olyan téma van, amivel kapcsolatban több ellentmondó információ lát napvilágot, mint a külföldi munkavállalás. A témát csak árnyalja, hogy lassan már mindannyian ismerünk olyat, aki kint élt, vagy tervezi a kivándorlást.
 
  Cikksorozatunkban Európában dolgozó magyarokat kérdeztünk arról, hogyan érvényesülnek a külföldi munkaerőpiacon és valóban „jobb-e” az élet „odaát”. Személyes tapasztalataik segítségével a statisztikák mögé pillanthatunk és talán közelebb kerülhetünk a valósághoz.
 
   A 32 éves Várnagy Katalin 2011 márciusa óta dolgozik Londonban pénzügyi asszisztensként. Munkaköre nem a képzettségének megfelelő, mert nincs pénzügyi vagy közgazdász diplomája, de szakmai tapasztalattal már rendelkezett itthonról, amikor úgy döntött, Angliába költözik.
 
„Nem merik használni az angolt”
 
   „Egy multinacionális cégnél dolgoztam már ebben a pozícióban, ez alapján vettek fel a jelenlegi munkahelyemre. Tanfolyamokat jelenleg is végzek, mert szeretném „bebiztosítani” magam és esetleg egy továbblépésnél már fontos lehet a végzettség is” - meséli Katalin. 
 
  Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy nyelvtudás nélkül nem sok/semmi az esély a magasabb státuszú munkákra, és ez alatt nem a nyelvtanilag tökéletes angolt kell érteni. „Az a benyomásom, hogy sok magyar (magamat is ide sorolnám) érkezik erős középfokú angoltudással és mégsem merik használni, félnek a kommunikációtól. Nem kell. London világváros.” Katalin tapasztalatai alapján a brit fővárosban hozzá vannak szokva az akcentusok tömegéhez, a többség szintén bevándorló és már keresztülment azon, amire a most kiköltöző magyarok készülnek.
 
„Havi 200 ezerrel több marad a kezemben”
 
   „Jelenleg körülbelül háromszor keresek többet, mint otthon úgy, hogy órában ugyanannyit dolgozom, mint Magyarországon. Ilyen téren törekszem még az előbbre jutásra, igaz, nem könnyű, de eddig is elvárásaimon felül alakultak a dolgok.” 
 
   Arról is beszámolt, hogy a lakbér és közlekedés költségei sokkal magasabb, mint otthon, a ruházkodást viszont fillérekből meg lehet oldani, az élelmiszer és a közüzemi számlák pedig körülbelül egyformák. „A párommal 50-50 százalékban megosztott kiadásokat leszámítva a nettó összeg, ami a kezemben marad és gazdálkodhatok vele körülbelül havi 200 ezer forinttal több, mint otthon” - avat be. 
 
„Könnyebb munkához jutni, mint otthon”
 
   Katalin meglepően nyitottnak találta Londont a külföldi munkavállalókra, véleménye szerint itt sokkal könnyebb megszerezni egy jobb munkahelyet, mint otthon. „Egy jó diploma persze kedvező benyomást kelthet az önéletrajz olvasójában, de - az én tapasztalatom alapján - a munkatapasztalat és egy kellemes, barátságos személyiség akivel könnyű együtt dolgozni, ezek többet nyomnak a latban.”
 
A munkamánia az elvárt hozzáállás
 
   A magyarként Londonba érkező munkavállalót több sokkhatás is érheti. „A workaholic (munkamániás) kifejezést én itt értettem meg, mit jelent. Hasonló felfogást mindenkitől elvárnak. Három hétig elhúzódó vírusos mellhártya-gyulladás, vagy kismamaként egész napos hányás nem tartja otthon a kollégákat.”
 
   A hazatérés gondolatával kapcsolatban Katalin úgy fogalmaz: „A szívem azt mondja, igen, az eszem azt, hogy nem.”
 
Néhány tény az angliai munkavállalásról:
 
  A Nagy-Britanniában dolgozó magyar vendégmunkások száma megközelítőleg 300 ezerre tehető, főleg a szolgáltatóiparban helyezkedtek el.
 
    London a második legnépesebb magyarlakta város, egyes becslések szerint 200-300 ezer honfitársunk él a brit fővárosban, többen mint Debrecenben.
 
  Tervek szerint a brit kormánykoalíció korlátokat kíván állítani a bevándorlás elé olyan uniós országok esetében, amelyeknek hazai összterméke (GDP) „eltér” Nagy-Britanniáétól.
 
Forrás: profession.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Irodai munka Londonban: háromszor annyi a fizetés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector