Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar nyugdíjrendszer nem állampolgársághoz kötött

Emmi: csak az életvitelszerűen Magyarországon élő magyar és ukrán állampolgárok jogosultak nyugellátásra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 19. péntek, 08:21

Az Ukrajnával hatályban lévő egyezmény alapján csak azon ukrán és magyar állampolgárok lehetnek jogosultak nyugellátásra, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

    A szaktárca közleményében rámutatott: a nyugdíjfolyósítónak - amennyiben, akár a nyugdíj megállapítására irányuló eljárás, akár a már megállapított nyugellátás folyósítása során kétsége merül fel az igénylő, illetve az ellátásban részesülő magyarországi lakóhelyének fennállásával kapcsolatban - kötelessége kiszűrni a felmerülő visszaéléseket. 

    A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek helyszíni ellenőrzést végezhetnek, az igénylőt vagy ellátásban részesülőt nyilatkoztathatják, valamint esetlegesen a külföldi szerv közreműködését kérhetik a lakóhely tisztázása érdekében - jelezték.

    Rögzítették: az egyszerűsített honosítási eljárásban magyar állampolgárságot és szigorú szabályoknak megfelelően magyar lakcímkártyát szerzett igénylő részére - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - a nyugellátás kérelemre megállapítható. A magyar nyugdíjrendszer nem állampolgársághoz, hanem biztosítási jogosultsághoz kötött - hívták fel a figyelmet.

    Kitértek arra is: Magyarországnak két állammal van még hatályban területi elvű egyezménye, az Orosz Föderációval és Ukrajnával, egy 1962-es megállapodás alapján. Az 1963. évi vonatkozó törvény értelmében az érintett országok állampolgárai, akik a másik ország területén tartózkodnak - ha az egyezmény másként nem rendelkezik - a munkajogi rendelkezések, szociális ellátás és a társadalombiztosítási szolgáltatások tekintetében a saját állampolgáraival teljesen azonos elbánásban részesülnek.

    Az egyezmény végrehajtásáról szóló rendelet szerint az állandó lakóhely alatt azt a helyet kell érteni, ahol az érintett személy végleges szándékkal és az illetékes hatóságaik hozzájárulásával letelepedett. A nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja saját államának jogszabályai szerint, amelynek területén a jogosultnak a kérelem benyújtásakor állandó lakóhelye van. Azaz a magyarországi letelepedett jogállás és az ennek alapján meglévő magyarországi lakóhely fennállása, mind a megállapítás, mind a folyósítás időtartama alatt jogosultsági feltétel.

    Korózs Lajos szocialista politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy még mindig hatályban van a magyar-ukrán szociális biztonságról szóló egyezmény, holott az annak felmondásáról szóló dokumentumot a Bajnai-kormány 2009-ben elkészítette és az utódjára hagyta. Az ukrán féllel megállapodtak abban, hogy a régi területi elvű nyugdíjigénylés helyett a pro rata elvű nyugdíjszámítást alkalmazzák - ismertette. Korózs Lajos az utóbbi nyugdíjszámításról elmondta, ha egy munkavállaló több országban is vállalt munkát, mindegyik fél csak a ráeső hányadot kell, hogy fizesse a nyugdíjából.

    A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez csütörtök délután eljuttatott közleményében úgy reagált: a nyugdíjak akkor voltak veszélyben, amikor Korózs Lajos asszisztálásával a Gyurcsány-kormány külföldiek kezére játszotta át a magyar emberek nyugdíjmegtakarításait, nyugdíjadót akart bevezetni, és IMF-hitel nélkül már a nyugdíjakat se tudta volna fizetni.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Emmi: csak az életvitelszerűen Magyarországon élő magyar és ukrán állampolgárok jogosultak nyugellátásra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector