Startlaphoz Csatlakozz!

Gyakran 16-18 órákat kell dolgozni, mert olyan kevés szerelő maradt

Brutális túlórák és újabb leépítés az EDF DÉMÁSZ-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 19. péntek, 12:09

 A tavalyi leépítés miatt brutálisan sokat túlóráznak a szerelők és az adminisztratív dolgozók – tudtuk meg EDF DÉMÁSZ-munkatársaktól. A szakszervezet a leépítést igyekszik megelőzni, a társaság a rezsicsökkentés terheit ellensúlyozó hatékony és fenntartható működést hangsúlyozza – írja a delmagyar.hu.

   Miután tavaly 1450 emberből közel 300-at épített le az EDF DÉMÁSZ Zrt., most 1170 embert foglalkoztatnak. A napokban újabb leépítésekről és „brutális mennyiségű” túlóráról számoltak be a nevük elhallgatását kérő dolgozók. Elmondásuk szerint gyakran 16-18 órákat kell dolgozniuk, mert olyan kevés szerelő maradt. 

   És az adminisztratív munkatársaknál sem ritka a több mint 12 órás munka. Emiatt nem tudják elvégezni időben a javításokat, illetve többet kell várniuk a fogyasztóknak az ügyfélszolgálaton. Szerintük a cég vezetése szándékosan rontja a szolgáltatás színvonalát azzal, hogy annyit költ, amennyit muszáj, mert így olcsóbban tud működni.

   A helyzetről ugyanazokat a kérdéseket küldtük el a szakszervezet és a cég vezetésének. 

   – Több mint 20 százalékos leépítés volt az elmúlt időszakban minden előzetes hatástanulmány vagy felmérés nélkül, többé-kevésbé fűnyíróelven. Emiatt a munkatársainkra sokkal nagyobb terhelés jut, ez többször, sőt szerintünk túl sokszor okoz túlórákat. Igen, megerősítem, a fogyasztóknak nyújtott szolgáltatásaink színvonala csökken az ügyfélszolgálaton és a műszaki területen is – válaszolta a DÉMÁSZ Szakszervezet vezető elnöke. 

   Nagy Sándor hozzátette, erről nem a dolgozók tehetnek, hiszen ők gyakran ebédszünetüket, pihenőidejüket feláldozva teljesítenek. Hibaelhárításoknál gyakori a 14-16 órás munkavégzés. Ez a szerelők készenlét alatti munkájánál azt jelentheti, hogy úgy dolgoznak feszültség közelében, feszültség alatt, hogy már 20-22 órája talpon vannak. Mivel ez nagyon nagy körültekintést igénylő munka, ahol alapvető a munkabiztonság, erről folyamatosan egyeztetnek a menedzsmenttel. 

   A szolgáltatási színvonal tudatos csökkentését is megerősítette az érdekképviseleti vezető. Úgy fogalmazott, a menedzsment legfelső francia vezetői tudatosan felvállalták, hogy a leépítések, átszervezések kellemetlenséget okozhatnak a fogyasztóknak. Idézte a menedzsment álláspontját: „csak annyit nyújtunk, amennyit előírnak számunkra”. Közben azt látják, egy európai szinten is biztonságos és stabilan működő magyar villamosenergia-hálózat kezdett gyorsan amortizálódni, mert az üzemeltetők megfelelő kormányzati vagy hatósági kontroll hiányában nem hajtanak végre beruházásokat, és a karbantartást is a legminimálisabbra csökkentették. Ez később fog sokba kerülni, amit az adófizetők vagy a fogyasztók pénzéből kell helyreállítani. 

   Kérdésünkre, hogy ez a rezsicsökkentés eredménye-e, Nagy Sándor azt mondta: az indoklás mögött ez látható, bár a tavalyi kormányzati intézkedések után – a magyar számviteli szabályok szerint – a társaság enyhe pozitív eredménnyel zárta az évet. Ez a nemzetközi számviteli szabályok szerint erős mínusznak felelt meg, ennek ellenére több mint 13 milliárd forint osztalékot sikerült a tulajdonos EDF-nek kivonnia a cégből.
A folytatásról sem tud a szakszervezet semmi biztatót. 

   – Legújabb információink szerint a vezérigazgató újabb 20 százalékos költségcsökkentést szeretne kőbe vésetni az üzleti tervekben, ez sajnos általában a létszámban is meg szokott mutatkozni. Soron kívüli egyeztetést kértünk a témában. Minden eszközt meg fogunk ragadni, amivel megakadályozhatjuk a „tervezett” leépítéseket – mondta Nagy Sándor. Megjegyezte, számára úgy tűnik, a munkavállalókon és ezen keresztül a fogyasztókon csattan a rezsicsökkentés hatása. A tulajdonos EDF nagyjából 85 százalékban a francia államé, és otthon soha nem lépne meg ilyet.
 
Forrás: delmagyar.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Brutális túlórák és újabb leépítés az EDF DÉMÁSZ-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector