Startlaphoz Csatlakozz!

A munkáltató álláspontja eltér a szakszervezetekétől

Egyezkedne a BKK a távolléti díjról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 19. péntek, 16:24

Egyeztetésre hívta a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnökét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a távolléti időre járó bérpótlékok ügyében – írja a Népszabadság.

   A jövő hétre szóló meghívóban mindenesetre előre rögzítették, hogy a munkáltató álláspontja eltér a szakszervezetekétől. Meglepő módon a munka törvénykönyvének ugyanazon paragrafusa alapján jutottak erre, mint a szakszervezet az ellenkezőjére. A BKK szerint az állásidőre csak alapdíj illeti meg a munkavállalót. Ezenfelül felhívják az érdekvédő szervezetek figyelmét, hogy az idevágó passzusok 2012-ben módosultak. Végezetül megerősítik azon álláspontjukat, hogy a munkavállalók távolléti díjainak kiszámításakor betartotta a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat.
 
  – A BTDSZ továbbra is fenntartja a távolléti díjak hibás számítására vonatkozó álláspontját. A jogszabályok értelmezéséről szívesen egyeztetünk a BKK képviselőivel, de a munkavállalók jogos követeléseiről nem mondhatunk le – válaszolta lapunk kérdésére Szabó István, a BTDSZ elnöke. Mint arról korábban beszámoltunk: a közlekedési cég három szakszervezete szerint a BKV és a BKK immáron két éve nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően számolja el a távolléti díjat. Az érdekképviseletek a bérpótlékban részesülők távolléti díjának újraszámítását, illetve az eddig ki nem fizetett juttatások banki kamatokkal megnövelt összegű kifizetését kérik. S egyúttal felhívták BKV és a BKK figyelmét, hogy nemleges válasz, illetve az érdemi válasz elmaradása esetén előbb fizetési felszólítást küldenek, majd bírósághoz fordulnak.
 
  A szakszervezetek becslése szerint a BKK hatezer-hétezer dolgozója kapott kevesebbet a távolléti díjak hibás elszámolása miatt 2012 nyarától. Az érdekképviseletek úgy számolnak: a visszatartott munkabér összege több százmillió forintra rúghat.
 
   A szakszervezetek által is citált –2012 nyarán hatályba lépett – új munka törvénykönyve egyébként meglehetősen rugalmasan kezeli a távolléti díj kérdését, és gyakorlatilag a munkaadók és a munkavállalók viszonyát rendező kollektív szerződések hatáskörébe utalja. A BKV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új kollektív szerződése – a jogszabály, illetve a cég gazdasági helyzetének változásához igazodva – néhány hónapos eltéréssel szintén 2012 nyarán lépett hatályba. A főváros közlekedési cégének, illetve közlekedésszervezőjének kollektív szerződése között egyébként nem sok eltérés mutatkozik.
 
   A cégek által jóváhagyott szerződések értelmében a munkavállalókat tíz különféle címen illeti meg távolléti díj. Így például szabadság, orvosi vizsgálat, kötelező ismeretfelújító oktatáson való részvétel esetén. A munka törvénykönyve értelmében a munkavállalók erre az időre az irányadó munkaidő és munkabeosztás alapján járó bérpótlékra jogosultak. Ilyen lehet például az időbeosztáshoz – délutáni, éjszakai pótlék – vagy a csuklós buszokat vezetőknek fizetett vontatási pótlék. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a több műszakban dolgozóknak többek között a szabadságuk idejére is jár a rendes beosztásuk szerinti bérpótlék. De információink szerint csak a távolléti díjat kapták meg, a bérpótlékot nem. A BKK szerint nem is járt nekik.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kapcsolodó cikkek

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyezkedne a BKK a távolléti díjról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector