Startlaphoz Csatlakozz!

Visszaélések elkövetésével vádolta meg a korkedvezménnyel nyugdíjba menő rendőröket

Tanácstalanok a bírók a Pintér Sándorral szembeni feljelentésekkel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 20. szombat, 09:00

Öt feljelentésre háromféleképpen reagált a Pesti Központi Kerületi Bíróság, pedig valamennyinek ugyanaz volt a tárgya. Pintér Sándor ellen április elején érkeztek a feljelentések, mert egy interjúban a belügyminiszter visszaélések elkövetésével vádolta meg azokat a rendőröket, akik a törvényi lehetőséget kihasználva korkedvezménnyel mentek nyugdíjba – írja a HVG.

  Úgy tűnik, tanácstalanok a bírók, ha az ország belügyminiszterével kapcsolatban rágalmazás gyanúja miatt tett feljelentésekről kell dönteniük. Furcsa kanyart vettek ugyanis azoknak a rendvédelmiseknek az ügyei, akik bepanaszolták Pintér Sándor belügyminisztert még idén tavasszal a Központi Nyomozó Főügyészségen rágalmazás gyanúja miatt. Akadtak olyanok, akiknek a feljelentését kapásból elutasították, két magánszemélyét a bíróságra továbbították, mondván a rágalmazás magánindítványra büntethető. Egy további feljelentésben pedig még kiegészítést várnak.
 
A sérelmezett kijelentés
 
  „Az, ami a szolgálati nyugdíjasokkal történt, része annak a rendteremtésnek, amit a választások után elkezdtünk. Számomra a kérdés az, hogy ezek az emberek éltek vagy visszaéltek a jogaikkal. Minden egyes esetet megvizsgáltattam, és nem találtunk olyan ügyet, amelyben ne merült volna fel valamiféle visszaélés gyanúja” – mondta a belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában.
 
   Ezeken a mondatokat találták felháborítónak korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendvédelmisek, és tettek közülük többen feljelentést. Az érintettek azt sérelmezték, hogy a miniszter gyakorlatilag visszaéléssel, hovatovább csalással vádolta meg őket. Teplán Tibor akkor azt hangsúlyozta a hvg.hu-nak, hogy ugyan csak néhányan tettek feljelentést, de az érintettek köre lényegesen szélesebb, hiszen az interjúból az tűnik ki, hogy a miniszter szerint mindenki visszaélést követett el, aki a jogszabályok adta lehetőséggel élve korengedményes nyugdíjba ment.
 
  A nyugdíjazást megállapító határozatokat ugyanakkor nem mi magunk, hanem a parancsnokok, illetve a szakminisztériumok humánpolitikai szervei hozták meg. „Az sem világos, milyen vizsgálatról beszélt a miniszter, illetve, ha valóban visszaélések történtek, akkor milyen lépéseket tett” – jegyezte meg Teplán Tibor.
 
A feljelentések különböző sorsai
 
  A Központi Nyomozó Főügyészségre nem együtt, de azonos tartalommal megküldött öt feljelentés sora aztán érdekesen alakult. Teplánét összevonták az egyik ismerősével, majd az iratokat az ügyészség megküldte a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz (PKKB). Arra hivatkoztak, hogy rágalmazás esetén a magánindítványos eljárást annak kell lefolytatnia. A PKKB viszont úgy látta, hogy mivel a sértett nem azonosítható be, nem lehet szó sem rágalmazásról, sem becsületsértésről, illetve, hogy az eljárás lefolytatásához hiányzik a magánindítvány.” Ez utóbbi egyébként nem stimmel, mondta a volt rendőr, mivel a feljelentésben kezdeményezte az eljárás megindítását és a feljelentett felelősségre vonását.
 
   Két másik ember feljelentésével kapcsolatban szintén a PKKB azt mondta ki – mint a hvg.hu júliusban megírta –, hogy a bűncselekmény elkövetésére vonatkozóan az eljárást azon a bíróságon kell lefolytatni, amelynek illetékességi területén a hírt közlő szerkesztőség székhelye található. Mivel az egyik a hvg.hu volt, így a két feljelentés a II. és III. kerületi bíróságon landolt.
 
  A négy volt rendvédelmis kétféleképpen értékelt feljelentése után most a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy harmadik változattal is előrukkolt a Pintér Sándorral szemben rágalmazás gyanúja miatt tett panasszal kapcsolatban. Szeptember 10-én kelt határozatban ugyanis feljelentéskiegészítést kértek arra vonatkozóan, hogy a sérelmezett kijelentés hogyan és mikor jutott a feljelentő tudomására.
 
  „Ez azért is érdekes – mondta a hvg.hu-nak Teplán Tibor, mert az illető a többiekével azonos tartalmú feljelentésben konkrétan megírta, hogy a belügyminiszter kijelentéséről a hvg.hu hírösszefoglalójából értesült. Ezt egyébként az V. és XIII. Kerületi Ügyészség is átvette a határozatában, amelyben a magánindítvánnyal büntethető rágalmazás miatt tett feljelentést a PKKB-ra továbbította.” A volt rablási és kábítószer elleni nyomozó hozzátette: a három különböző bírói vélekedést nem érti. Mindenesetre ő és társa, akiknek a feljelentését elutasították, megvárják, hogy a többi ügyben mi történik, aztán gondolkodnak a további lépésekről.
 
Az interjú utáni felháborodás hullámai
 
  Pintér Sándor ominózus interjúját követően aktív hivatásosok is jelezték a hvg.hu-nak, hogy megalázónak tartják főnökük nyilatkozatátl. Többen pedig arra emlékeztettek, Pintér Sándor 1996-ban, 48 évesen ment nyugdíjba, és szolgálati járadékos csak azért nem lett, mert a törvény hatályba lépésekor már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Pintér egyébként 2013-ig a miniszteri juttatása mellett a szolgálati nyugdíját is felvette, a 2014-es vagyonnyilatkozatában a nyugdíj már nem szerepel.
 
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tanácstalanok a bírók a Pintér Sándorral szembeni feljelentésekkel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector