Startlaphoz Csatlakozz!

„Pofátlan” végkielégítések

Visszajár, de kérni kell

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 22. hétfő, 14:26

Senki nem juthat hozzá automatikusan ahhoz a pénzhez, amit az úgynevezett „pofátlan” végkielégítése miatt vont el tőle annak idején az Orbán-kormány. Karsai Dániel ügyvéd szerint az államnak el kell ismernie a sérelmet – írja a Népszabadság.
 
   Kétszer is kérni kell majd, de végre eldőlt, hogy a „pofátlan” végkielégítések után kifizetett 98 százalékos adó egy részét hajlandó visszaadni a kormány. Nagyjából négyezer ember jogos járandóságának jelentős részét vonták el 2010-től 2013-ig, mintegy hatmilliárd forint sorsa a tét.
 
  A napokban benyújtott salátatörvénynek a különadóra vonatkozó rendelkezései szerint az elvont összeg 60-85 százaléka járna vissza attól függően, hogy kit mikor menesztettek. Először mindenkinek kezdeményeznie kell, hogy az adóhatóság visszamenőleg törölje a mértéke miatt alaptörvénybe és nemzetközi szerződésekbe ütköző fizetési kötelezettséget – tájékoztatott ezzel kapcsolatban Soós Andrea Klára ügyvéd.Ettől azonban még senki nem kap egy fillért sem. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyt ad is a beadványnak, a pénzt először a kérelmező adófolyószámláján írják jóvá, és ha korábban valamilyen adóhiányt állapítottak meg, azt ebből mindjárt le is vonhatják. A hatályos szabályozásból pedig az is következik – magyarázta az ügyvéd –, hogy a különadóból visszajáró rész kiutalása érdekében az érintetteknek újabb kérelmet kell benyújtaniuk.Adók esetében az elévülési idő öt év, de aki szeretne viszonylag gyorsan a pénzéhez jutni, annak érdemes a törvény hatálybalépése után mielőbb cselekedni – javasolja Soós Andrea Klára. Ha valaki korábban a különadó visszatérítését kérte, illetve önellenőrzés keretében kezdeményezte az adó mértékének módosítását, az erre irányuló indítványokat mindenképpen vissza kell vonni, amit dokumentálni kell.
 
   Elvileg az sem lenne kizárt, hogy az újabb kérelemben jelezzék, melyik beadványt tekintik érvényesnek, de az ügyvéd ezt tartja a kevésbé szerencsés megoldásnak. A törvénytervezet külön rendelkezik arról is, hogy senki ne érvényesíthesse kétszer a követelését. Amennyiben valaki az emberi jogi bírósághoz benyújtott panasza alapján kapott már kártérítést, illetve ügyében Strasbourgban még folyik az eljárás, az adó visszatérítésére csak akkor számíthat, ha nyilatkozik a kezdeményezés visszavonásáról.
 
  Az ügyvéd szerint célszerűnek tűnik ezt a megoldást választani, mert a Strasbourgban még le nem zárt eseteket valószínűleg visszadobják, hiszen az egyértelműen a tulajdonjog sérelmét jelentő 98 százalékos elvonást jelentősen csökkentetni fogják. Nem vitatta ugyanakkor, hogy esetleg jobban járhatott az, akinek az emberi jogi bíróság már megítélte a kártérítést, mert ő a tőle elvett összeget nettóban kapta meg.
 
   Évente másként kell majd a 98 százalékos adó helyébe lépő új – igen bonyolult nevű – átalányközteher-kötelezettséget számolni, mert akit 2010-ben bocsátottak el, attól negyven százalékot vonnának el, míg 2011-re vonatkozóan ez csak 15, 2013-ra pedig 25 százalék. Soós Andrea Klára szerint ez nem kifogásolható, mert a jogalkotó az aktuális adózási szabályokhoz igyekezett igazítani az elvonást.
 
   Karsai Dániel ügyvéd viszont úgy látja, a tervezet nincs rendben, mert az emberi jogi bíróság egy-egy, a hatalom és a polgárai közötti jogvitát akkor tekint lezártnak, ha a sérelmet az állam elismeri, és hajlandó megfelelő kártérítést fizetni. Itt viszont szerinte szó sincs arról, hogy a jogsértés tényét bárki deklarálná. Ugyanakkor sokkal elegánsabb lenne, ha a különadó, illetve annak legalább egy része alanyi jogon visszajárna, vagyis nem kellene azt kérniük az érintetteknek – tette hozzá.
 
  Aggályosnak találja az ügyvéd azt is, hogy késedelmi kamatot nem kell felszámítani, miközben fordítva – ha az adózó nem tesz eleget a fizetési kötelezettségeinek – a hatóság kiveti a kamatot, s még büntetést is kiszab. Karsai azt is kifogásolja, hogy már adózott pénzeket akarnak újabb közterhekkel csökkenteni. A 98 százalékos adót ugyanis a végkielégítések nettó összegéből vonták le, tehát ha járt valakinek bruttó tízmillió, azt csökkentették többek között az szja-val, és a vezetők esetében az adókkal csökkentett összeg kétmillió, illetve másoknál a három és fél millió feletti részének 98 százalékát vonták el. Ezt a pénzt újabb elvonások terhelik.
 
   Idén januártól a különadó összege 75 százalékra csökkent, de Karsai állítja, hogy ezzel is bajok vannak.Megítélése szerint ez ugyanúgy sérti az emberi jogok európai egyezményét –a tulajdonhoz való jogot –, mint a 98 százalék. A 75 százalékos ügyekben már nagyjából tíz panaszost képvisel az emberi jogi bíróság előtt – tudtuk meg az ügyvédtől. Miután ez az adómérték csak idén januártól hatályos, döntés még egyetlen esetben sem született, de Karsai bizonyos benne, hogy nyerni fognak.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Visszajár, de kérni kell.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector