Startlaphoz Csatlakozz!

A fizetési határidő hónapokkal ezelőtt lejárt

Így jár, aki nem fizeti a kamarai hozzájárulást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 23. kedd, 09:33

 A kamarai tagdíj befizetési határideje lassan féléve lejárt, de még mindig van olyan vállalkozás, aki nem tett eleget kötelezettségének. Összefoglaltuk, hogy ezek a cégek milyen következményekre számíthatnak, avagy hogyan hajtja be az adóhivatal az ötezer forintos hozzájárulást – írja a Piac@Profit.

   Valamennyi cégbejegyzésre kötelezett vállalkozás a cégjegyzékbe való bejegyzését követő öt munkanapon belül köteles a székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzését kérni. A regisztrációhoz a vállalkozásnak a kitöltött és cégszerűen aláírt űrlapot postán kell beküldenie a székhelye szerinti területi kamarához, amely 5000 forint hozzájárulási díj megfizetése után nyilvántartásba veszi a vállalkozást.
 
   A kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a cégek kötelesek 5000 forint  kamarai hozzájárulást fizetni tárgyév március 31-ig a kamarai nyilvántartást vezető területi kamara részére. Azok a cégek, akik a kamara tagjai, a hozzájárulás összegét levonhatják a kamarai tagdíjból. A hozzájárulási díj befizetésére több lehetőség is van: minden kamaránál lehet banki átutalással – ekkor a közlemény rovatban az adószámot is fel kell tüntetni – vagy az ügyfélszolgálaton készpénzzel fizetni, néhány kamara pedig sárga csekket is ad.
 
   Bár a fizetési határidő hónapokkal ezelőtt lejárt, még mindig sok cég nem fizette be a kamarai hozzájárulást. A NAV adatai szerint június végén 68,4 millió forint elmaradt kamarai hozzájárulás behajtására 6349 behajtási eljárás volt folyamatban.
 
Díj elszámolása
 
   A kamarai hozzájárulás összegét a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodóknál, a számviteli törvény 78. § (4) bekezdése alapján költségként, ezen belül az egyéb szolgáltatások értékeként indokolt elszámolni. Emellett kötelezettségként való elszámolása javasolt, hiszen két alapbizonylata van: számla, banki terhelési értesítés, amelyek egymástól időben is elválnak.
 
   A költségkénti elszámolást a hozzájárulás tényleges megfizetésekor (ha az az esedékesség előtt megtörtént), illetve az esedékességkor kell végrehajtani (ez utóbbi esetben a rövid lejáratú kötelezettségekkel szemben). Tekintettel arra, hogy a kamarai hozzájárulás fizetésének kötelezettségét és magát a fizetendő összeget is törvény szabályozza, a számviteli elszámoláshoz további bizonylat (pl. számla) nem szükséges. A tényleges teljesítés dokumentálása banki bizonylat alapján történik.
 
Ez a behajtás menete
 
  A kamarák rendszeresen ellenőrzik a nyilvántartást és ha azt tapasztalják, hogy a cég, vagy egyéni vállalkozó valamilyen okból nem szerepel abban, akkor felszólítja a szervezetet, hogy öt munkanapon belül tegyen eleget a kötelezettségének. Ha ezután sem történik meg a regisztráció, a kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást és a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV) közösen intézkedik a díj  - adó módjára történő – behajtásáról. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül. A fizető, de hibásan regisztrált vállalkozások pedig kényszer-regisztráción esnek át.
 
   A NAV tájékoztatása szerint az évi 5 ezer forintos befizetési kötelezettség elmulasztása akár drágább mulatság is lehet a vállalkozások számára, annak ellenére, hogy ebben az esetben nem bírságol a hatóság. A behajtás folyamata gyakorlatilag nem tér el az egyéb behajtási eljárások menetétől, először inkasszót bocsát ki a NAV az érintett adós bankszámlájára. A behajtási eljárás lefolytatásáért az eljárás megindításakor 5 ezer forint összegű végrehajtási költségátalányt számítanak fel, ezen túlmenően pedig nyilvántartáson alapuló foglalás esetén foglalásonként, helyszíni eljárás esetén pedig helyszínenként további 5 ezer forint végrehajtási költséget.
 
   Amennyiben az eljárás során valamilyen készkiadás jellegű költség merül fel, úgy végrehajtási költségként azt is az adós köteles megfizetni. Ezért a hatóság azt javasolja, hogy a többletkötelezettségek elkerülése érdekében célszerű, ha a kamarai hozzájárulás fizetésére kötelezettek még a behajtási eljárás kezdeményezését megelőzően önként teljesítik fizetési kötelezettségüket a területi kamaráknál.
 
KÖTELEZŐ TAGSÁG: LESZ, DE NEM LESZ DRÁGÁBB
 
   Májusban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) küldöttgyűlésén elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza.Parragh László, az MKIK elnöke szerint a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj.
 
Forrás: Piac@Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így jár, aki nem fizeti a kamarai hozzájárulást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector