Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre többen esnek ki majd az ellátotti körből

Mennyit kapnak a nyugdíjasok?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 23. kedd, 12:24

Miközben divattá vált arról beszélni, hogy mennyire sokat kapnak Magyarországon az idősek, a mintegy 2,2 millió nyugdíjas hét százaléka havonta ötvenezer forintnál kevesebbre számíthat – derül ki a nyugdíjbiztosító adataiból. A rokkantak járandósága a legnépesebb sávban mindössze 25-30 ezer forint. Már több mint harmincezren külföldön kapnak nyugdíjat, de nekik sem számolatlanul ömlik a pénz – írja az azenpenzem.hu.

   Egy átlagos nyugdíjas 2014-ben már az átlagkereset 71,4 százalékát kapja (ez az arány 2011-ben még 67 százalék alatt volt). Sokan ezért úgy gondolják, túl sok pénz megy öregségi ellátásra. Mások viszont (velünk együtt) úgy vélik, nem a nyugdíj sok, hanem az átlagbér kevés. Nemcsak a vágyakhoz, hanem a valósághoz képest is. A szakértők már évekkel ezelőtt ezermilliárdra tették a láthatatlan jövedelmek nagyságát, ez a szám pedig az egyre újabb és újabb rekordot döntő készpénzállományt látva, inkább jócskán nőtt, semmint csökkent. Még a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is figyelembe veszi a forgalomban levő bankók címletstruktúrájának alakításasorán a rejtett gazdaságot. Az átlag mögött ráadásul nagyon széles a szóródás, ami a jövőben a járadékplafon eltörlése következtében még tovább nőhet majd. Az Országos Nyugdíjbiztosító (ONYF) adatai alapján az idén sem kell annyira irigyelni az időkori ellátásban részesülőket. A mintegy 2,2 millió nyugdíjas hét százaléka havonta összesen (ebbe minden címen érkező pénzt beleszámoltunk) ötvenezer forintnál kevesebbet kap. Majdnem hatezren még tízezer forintot sem várhatnak a postástól. Kétszázezer forintnál többet összesen 117 ezer idős ember kap (a férfiak felfelé húzzák az átlagot, a korbetöltött nyugdíjasok között hatodával kevesebbet kapnak a nők). Rokkantsági és rehabilitációs ellátásban 420 ezres részesülnek, a járandóságot kategóriákra osztva viszont a legnépesebb a 25-30 ezer forintos sáv. Vagyis sokan csak ennyi pénzre számíthatnak. 

Egyre nagyobb gond lehet az elvárt szolgálati időből

   Nálunk (mint egyébként a világon másutt sem) nincs statisztika arról, hány idős ember esik ki teljesen az ellátotti körből. A jelenlegi szabályok szerint ahhoz, hogy valaki nyugdíjat kaphasson, 15 év szolgálati időt kell igazolni. A kivételes nyugdíj megítéléséhez minimum 7,5 év kell. Az öregségi nyugdíjminimum összege pedig 28,5 ezer forint (a kivételes nyugdíj alsó határa ennek felére rúg). Mindenki tudja, hogy rövidesen nagyon sokan kénytelenek majd szembesülni ezeknek az elvárásoknak a keménységével.

   A Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) volt elnöke, Holtzer Péter a hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, sok százezres lehet azoknak a száma, akik nem lehetnek képesek megfelelő szolgálati időt igazolni. Ők a feketén foglalkoztatottak, de azoknak is gondjuk lehet, akiket csak minimálbérre jelentettek be. Általános tévhit, hogy csak azok a vállalkozók a „minimálbéresek”, akik amúgy degeszre keresik magukat, csak az adót igyekeznek így elkerülni. Közülük is sokan kényszervállalkozók, akik éppen hogy megélnek. Másoknak pedig egyszerűen nincs választásuk. Vagy illegálisan, illetve leszorított bérét dolgozhatnak, vagy sehogy.
 
   Holtzer harmadolódó nyugdíjakról és 70 éves nyugdíjkorhatárról beszélt, de arról is, hogy „pár millió embert már otthagytunk az út szélén”. Szerinte, aki nem akar alábbadni életszínvonalából idősebb korában sem, annak 20-30 millió forintos megtakarítással kellene kezdenie a nyugdíjas éveit. (Érdemes a teljes interjút elolvasni.)
 
Forrás: azenpenzem.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mennyit kapnak a nyugdíjasok?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector