Startlaphoz Csatlakozz!

A tanulási időszak nem számít bele a szolgálati időbe

Precedensértékű ítélet a nők korkedvezményes nyugdíjazásáról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 23. kedd, 14:23

 Nemrég precedensértékű ítéletet hozott a bíróság a női kedvezményes nyugdíj ügyében. A Szabad Földben magyarázatot fűztek az ítélethez.

   - A kedvezményes nyugdíjra jogosító szolgálati időbe nem számít bele a fizetés nélküli szabadság ideje.
 
   - A fizetés nélküli szabadság alatt értendő a tanulási időszak is, ahogy ez a mostani esetben is történt: a munkahelyét perlő nő ugyanis – fizetés nélküli szabadsága alatt – ösztöndíjas, felsőfokú tanulmányokkal töltött idejét szerette volna beszámíttatni szolgálati időként a kedvezményes nyugdíj megállapításába.
 
   - A tanulással töltött éveket elismerik ugyan szolgálati időnek, de mivel az alperes, vagyis a munkavállaló az adott időszakban munkaviszonnyal rendelkezett, de munkát nem végzett és fizetést sem kapott, ezért a kedvezményes nyugdíj szempontjából nem számít jogosító időnek, ezért nem számolják el a nyugdíj megállapításánál.
 
   - Az alapszabály szerint öregségi nyugdíjra életkortól függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Attól a naptól, ahogy az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nem lehet munkaviszonyban, nem vállalkozhat (kivéve, ha az kiegészítő tevékenység) és nem végezhet semmilyen olyan munkát, amely után járó fizetése eléri a minimálbér 30 százalékát.
 
   - Fontos, hogy a negyven évből a kereső tevékenység legalább 32 év legyen. Aki súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, annak elég, ha ez az idő 30 év.
 

Forrás: Szabad Föld

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Precedensértékű ítélet a nők korkedvezményes nyugdíjazásáról .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector