Startlaphoz Csatlakozz!

Nincs megoldás a magyar családok és az államháztartás fenntartható működésére

Pogátsa: nem a gyerekeink fogják kitermleni a nyugdíjunkat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 23. kedd, 17:19

 Jelen foglalkoztatási és bérszínvonalon nincs megoldás a magyar családok és az államháztartás fenntartható működésére – mondta Pogátsa Zoltán szociológus, közgazdász a FBAMSZ siófoki, biztosításszakmai konferenciáján. A nyugdíjrendszer fenntarthatóságához sem a gyermekszületések számának kell növekednie, hanem a munkahelyekének – írja a biztositasiszemle.hu.

   Magyarország és régiónk az EU-csatlakozástól azt várta, hogy idővel felzárkózik majd a centrum országokhoz. A Nyugat Magyarországi Egyetem docense szerint azonban a GDP-konvergencia hamis mutató ebből a szempontból, mert az egyéb mutatók, mint amilyen a foglalkoztatás, egyáltalán nem mutat felzárkózást, sőt. Legfeljebb a balti országok közelítettek rövid időre a nyugat-európai, 70% feletti átlaghoz, hazánkban ez 60% körüli. A felzárkózás hiánya ugyanis gazdaság-szerkezeti kérdés, méghozzá az alacsony hozzáadott értékű aktivitással magyarázható.
 
   Az ifjúsági munkanélküliség különösen problémás, amely még Európában is egyedül négy országban: Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Dániában 20% feletti, a kelet-közép-európai országok a lista alján vannak.
 
   A hazai társadalomszerkezetről és gazdasági potenciálról tartott előadásában a nominális fogyasztás mutatóját is kiemelte a közgazdász: ez nyugat-európában évi 15 ezer euró/fő, míg régiónkban épp hogy 5000 euró feletti, de hazánk itt is lemaradóban van, sőt, a legtöbb országban nő a fogyasztásbeli különbség Nyugat-Európához képest. Pogátsa szerint téves „önnyugtatás” az, hogy a nyugat-európai árszínvonal jóval magasabb, mint Kelet-Európában, ugyanis a fogyasztói PPP, vagyis az árszínvonal mutatója torzít azáltal, hogy abban az állami szolgáltatások árai is szerepelnek és a bérszínvonalat is tükrözi. Ezeket kiszűrve a magyar fogyasztói árak jóval magasabbak, míg a nyugat-európaiak alacsonyabbak, vagyis nincs jelentős különbség az árszínvonalak között.
 
  Hazánkban a nettó átlagbér 150 ezer forint körüli, ami a magyar bérskála kétharmadát meghaladja, ugyanakkor a nyugat-európai bérskála alsó két decilisét jelenti. Eközben itthon 4 millió ember létminimum alatt él, amely jelenség Nyugat-Európában nem létezik.
 
  Jelen foglalkoztatási és bérszínvonalon nincs megoldás a magyar családok és az államháztartás fenntartható működésére – vonta le a következtetést Pogátsa. Nincs akkora adóbázis ugyanis, hogy ez megoldható legyen.
 
„A magyar szürkeállomány elveszett”
 
  Az oktatási rendszer állapota különösen problémás. A közgazdász által idézett adatok szerint a magyarok 25%-a rendelkezik érettségivel, 11% diplomával, amely Nyugat-Európához képest igen alacsony. A kilátások sem rózsásak, ha az oktatási költségvetés GDP-hez mért arányát nézzük, amely 2004 óta csökken, ma már 4% alatti. Ugyanez a skandináv országokban 8%.
 
  A PISA tesztek eredményének 73%-át hazánkban az irányítószám magyarázza meg, ez Finnországban 8%.
 
  Lesújtó információ az is, hogy a 18-35 évesek 45%-a szüleivel kénytelen élni, 75%-uk pedig nem tud megtakarítani.
 
A béremelés segíthet?
 
  A minimálbér emeléssel kapcsolatban elterjedt vélemény, hogy növeli a fekete foglalkoztatást, vagyis állásokat szűntet meg. Pogátsa szerint ez az állítás nem igaz, sőt, segítségével a jelzáloghitel-válság is elkerülhető lett volna, hiszen magasabb bérek esetében a törlesztő-részletek emelkedése nem jelentett volna akkora problémát a háztartások számára.
 
  A magasabb béreknek ráadásul multiplikátor hatása is van, hiszen a magasabb bér munkahelyet is teremt. Ezt azzal az egyszerű példával szemléltette a közgazdász, hogy míg itthon magunk mossuk az autónkat, addig a nyugat-európaiak autómosóba viszik a kocsit.
 
   A béremelés ráadásul hatékonyság-növelésre is kényszerítené a KKV-kat, amelyet a piac magától nem kényszerít ki. Ezt a piaci adatok is igazolják, mert míg régiónkat az alacsony bérek- alacsony termelékenység kettőssége jellemzi, szemben a nyugat-európai magas bérek – magas termelékenység párossal. Sőt, hazánk és a régió távolodóban van az észak-nyugat-európai termelékenységi szinttől, aminek Pogátsa szerint nem a humántőke az oka.
 
   Míg a visegrádi országokban 2 euró/óra a minimálbér, addig Észak-Nyugat-Európában 12 euró/óra. Logikus, hogy ilyen magas minimálbér szint mellett nem települhet alacsony hozzáadott értékű működő tőke Nyugat-Európába, ezért automatikus, hogy nem is lehet felzárkózás. Éppen ezért Pogátsa szerint a béremelés racionális lépés lenne a termelékenység növelése érdekében is.
 
Forrás: biztositasiszemle.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pogátsa: nem a gyerekeink fogják kitermleni a nyugdíjunkat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector