Startlaphoz Csatlakozz!

Engedélyeznék a garantált minimálbérnél alacsonyabb béreket

Sokkterápiát javasol a francia munkáltatói szövetség a munkanélküliség elleni küzdelemben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 25. csütörtök, 07:12

Vitatott sokkterápiát javasol a francia munkáltatói szövetség (Medef) a rekordszintű munkanélküliség elleni sikeres küzdelem érdekében: egyebek között csökkentené a fizetett ünnepnapok számát, eltörölné a törvényes munkaidő heti 35 órában való korlátozását és bizonyos feltételek mellett átmeneti jelleggel engedélyezné a garantált minimálbérnél alacsonyabb bérek fizetését.

    „Lejárt a habozás, a körtönfalazás és a félintézkedések ideje... A módszeres ellenkezés kultúrája a szakadék felé húz bennünket” - figyelmeztetett a szövetség több mint százoldalas dokumentumában, amelyben összefoglalta a foglalkoztatottság növelését célzó javaslatait. 

    A liberális ihletésű indítványok nem keltettek meglepetést, mivel a sajtó már a múlt héten megszellőztette azokat. 

    A következő öt év alatt egymillió munkahely megteremtését célzó, Manuel Valls francia miniszterelnöknek címzett indítványok között a munkáltatók kezdeményezik, hogy kettővel csökkentsék kilencre az évente fizetett ünnepnapok számát. Ez a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékos növekedését és százezer munkahely létrehozását eredményezné - véli a Medef. Ez az egyik legvitatottabb javaslat, amely több közgazdász szerint nem számol a gazdasági realitásokkal.

    A kormány és a szakszervezetek részéről is hangos felzúdulást váltott ki az az ötlet, hogy a munkaerőpiacon eséllyel sem rendelkezők esetében fizethessenek a garantált minimálbérnél alacsonyabb összeget, amelyet ki lehetne egészíteni szociális juttatásokkal a minimálbér vásárlóerejéig. Ettől öt éven belül 50-100 ezer munkahelyet remélnek.

    Hasonló mértékű állásgyarapodásra számítanak a munkáltatók attól a javaslattól, hogy töröljék el a törvényes munkaidőt minden vállalat esetében heti 35 órában meghatározó törvényt. Helyette a munkaadóknak és a munkavállalóknak kellene megállapodniuk kollektív szerződés formájában úgy a munkaidőről és túlórákról, mint a munkaidő beosztásáról. 

    A Medef engedélyezné minden kereskedelmi egységnek, hogy nyitva tartson esténként és vasárnaponként. A munkaerőpiac rugalmasságának fokozása érdekében változtatna a munkaszerződéseken: minden szektorban lehetővé tenné, hogy az építőiparhoz hasonlóan határozatlan idejű, de egy-egy adott projekt befejezésekor automatikusan lejáró munkaszerződést kössenek a munkavállalókkal. Pénzügyi téren a szektorális különadók és a Tobin-adó néven ismert pénzügyi tranzakciós adó eltörlését kéri a kormánytól.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokkterápiát javasol a francia munkáltatói szövetség a munkanélküliség elleni küzdelemben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector