Startlaphoz Csatlakozz!

A 30 év alattiak egyötöde nem tervez családalapítást

Nincs pénz gyerekekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 25. csütörtök, 10:42

A magyarok több mint negyede egyetlen gyerek felnevelését sem tudná finanszírozni, a 30 év alattiak egyötöde nem is tervez családalapítást – derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából, melyet a Világgazdaság ismertetett.

   A megkérdezettek döntő többsége (80 százalék) szerint ugyan érdemes huszonévesen gyereket vállalni, de csaknem kétharmaduk abban is egyetért, hogy a karrierépítés az első.
Ez a gondolkodásmód a gyakorlatban is érvényesül.
 
   Harminc éves kora előtt csupán a nők 12 százaléka válik szülővé, a férfiak pedig ennél is tovább halogatják az apaságot: mindössze 3 százalékuk vállalja a feladatot a harmadik x előtt, és a legtöbben negyven felé sem sietik el a családalapítást (60 százalékuk még ebben az életszakaszban is gyermektelen). Az iskolázottság is befolyásolja a gyermekvállalás időpontját: a diplomások több mint negyede (27 százalék) szerint harminc vagy akár negyven éves kor felett is ráér, míg az alapfokú végzettségűek 84 százaléka szerint már huszonévesen időszerű a családalapítás.
 
   A gyermekvállalás egyre inkább kitolódik, és ez a folyamat egzisztenciális okokkal is magyarázható: a családalapítás előtt álló válaszadók több mint negyede (27 százaléka) szerint egy gyerek felnevelését sem lehet ma finanszírozni. Nagyon sokan vannak azok is, akik úgy látják: legfeljebb egy gyereket tudnának rendesen felnevelni, két vagy három gyerek eltartását pedig csak minden harmadik látja megoldhatónak. Bár a fővárosi és a vidéki lakosság nagyon hasonlóan vélekedik az anyagi nehézségekről, a nagycsaládosok pénzügyi helyzetének megítélésében látszik némi különbség. Minden tizedik budapesti szerint akár három vagy több gyerek felnevelése is kigazdálkodható, miközben az ország többi részén csak a válaszadók 5 százaléka vélekedik így.
 
   A nőket az is visszarettenti a gyerekvállalástól, hogy választaniuk kell a család és a karrier között. A megkérdezett hölgyek fele – korántsem alaptalanul – attól fél, hogy terhesség esetén veszélybe kerülne az állása vagy a pozíciója. A még gyermektelenek közül minden második (49 százalék) attól tart, hogy munkahelye vagy pozíciója veszélybe kerülhet azzal, ha elmegy GYES-re.
 
   Ez a félelem később csak fokozódik: a negyvenes éveikben járók közül már tízből nyolcan vélekednek így. A félelmek sajnos korántsem alaptalanok: a családanyák negyede tapasztalt már valamilyen problémát a munkahelyén, amikor kiderült, hogy várandós. A válaszadók tizedét nem vették vissza GYES után, vagy nem sokkal később elküldték, de olyan is akadt, akit alacsonyabb pozícióba helyeztek át (5 százalék). Százból hat nőnek pedig tovább kellett állapotosan dolgoznia, mint ameddig szeretett volna.
 
    A karrier fontos, de önmagában kevés: a megkérdezettek szerint a nőknek testileg és lelkileg is készen kell állniuk az anyaságra, és abban is majdnem mindenki egyetért, hogy a családalapításhoz elengedhetetlen a stabil párkapcsolat és a megfelelő időzítés. 
 
Forrás: Világgazdaság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs pénz gyerekekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector