Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

A kétkezi munkásokat keresték leginkább a cégek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 25. csütörtök, 12:19

Elsősorban mechanikaigép-összeszerelőknek, egyszerű szolgáltatási és szállítási munkásoknak illetve ipari és bolti eladóknak kínáltak állást a vállalkozások mostanában. A kormány a jövőben tényleg segítené a kilépést a közmunka rendszeréből – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

   A Nemzeti Munkaügyi Hivatal legfrissebb adatai alapján a 2014. augusztusi zárónapon 401,5 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban. Ami még mindig bődületes szám. Azonban mégis azt jelenti, hogy jobb a helyzet, mint júliusban (3 százalékos csökkenés), és sokkal jobb, mint tavaly ilyenkor (18,4 százalékos csökkenés).
 
Az álláskeresők többsége középfokú végzettségű
 
   Az álláskeresőkön belül kicsit többen voltak a nők, mint a férfiak, és csökkent a pályakezdők, és a különböző végzettségi kategóriákba tartozó nyilvántartott munkanélküliek száma is.
 
   A többség (216,2 ezer ember) közülük középfokú végzettségű volt, a 161 ezer szakképzetlen (legfeljebb általános iskolát végzett) és a 24 ezer felsőfokú végzettségű mellett.
A tartósan (egy éven túl) nyilvántartásban lévő álláskeresők száma éves szinten, és az előző hónaphoz képest is csökkent.
 
Akik öt forintot sem kapnak
 
   Pénzbeli ellátásra mindössze 179,6 ezer álláskereső volt jogosult, és közülük is csak mintegy 30 százaléknyian kaptak álláskeresési ellátást (a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek). Pénzt tehát 44,73 százalék látott az államtól. Vagyis abban nincs változás, hogy az álláskeresők több mint fele semmilyen anyagi támogatást nem kap.
 
Üres álláshelyek
 
  Augusztusban a foglalkoztatók majdnem százezer üres álláshelyet jelentettek be, viszont ennek döntő része támogatott munkahely volt. És ezen belül is 71 ezer álláshely közfoglalkoztatást jelentett.
 
   Nem támogatott munkából mindössze 15,6 ezret jegyeztek, a legtöbbet Budapesten. Megyei szinten már az is nagy szó, ha ezer fölött volt a nem támogatott álláshelyek száma. Ilyennel csak Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom megye büszkélkedhetett.
Augusztusban a nem támogatott üres állások elsősorban mechanikaigép-összeszerelő,
egyszerű szolgáltatási és szállítási, az egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokat jelentettek.
 
Most már tényleg segítenék a kilépést a közmunka rendszeréből
 
  Czomba Sándor kedden egy rendezvényen azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy reményeik szerint nem a közfoglalkoztatás, hanem a versenyszféra lesz a foglalkoztatás növekedésének motorja.
 
   A munkaerő-piaci és képzési államtitkár Tatabányán, a Fiatalok Európája 2013 nevű állásbörzén és információs napon beszélt erről.
 
   Azt is hozzátette, szeretnék, ha a közfoglalkoztatásirendszer nem gátolná a versenyszféra bővülését, ezért a jövőben olyan programokat hirdetnek meg, amelyek munkavállalói és munkaadói oldalról is segítik a kilépést a közmunka rendszeréből. Ami kicsit olyan, mintha beismerte volna, hogy eddig nem ezt tették.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kétkezi munkásokat keresték leginkább a cégek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector