Startlaphoz Csatlakozz!

Decembertől március végéig 30 ezer közmunkást képeznek

Újra közmunkásokat tanítanak a télen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 28. vasárnap, 07:16

Az előző téli közfoglalkoztatásban résztvevő közel 100 ezer fő mintegy 16 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon szeptemberig – olvasható a Világgazdaságban.  
   Az Újra tanulok nevű projekt keretében 30 ezer közmunkás képzése valósulhat meg 2014. december 1. és 2015. március 31. között – közölte a parlament honlapján a belügyminiszter.
 
   Pintér Sándor az LMP-s Szél Bernadettírásbeli kérdésére leírta, hogy a téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzéseket már szervezik, figyelembe véve a közfoglalkoztatói és a munkaerőpiaci igényeket. A Belügyminisztérium (BM) lapunknak azt írta, hogy a program  lehetőséget ad a résztvevőknek elhelyezkedési esélyeik javításán túl a felzárkózásra, iskolai végzettségtől függetlenül hiányzó kompetenciáik pótlására.

   A munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, egy konkrét munkatevékenység végzéséhez szükséges szakmai ismereteket, szakképzettséget (az elavultak helyett újabbat) szerezhetnek.
 
   Az Újra tanulok programra (TÁMOP 2.1.6) eredetileg 44,1 milliárd forintot terveztek. A munkaügyi regiszterben jelenleg több mint 260 ezer képzettség nélküli ember szerepel.
 
   Az Európai Bizottság júniusi országspecifikus ajánlásban azt közölte, hogy Magyarország „csökkentse a közmunkaprogram dominanciáját a foglalkoztatási intézkedéseken belül és erősítse meg az aktiválási elemeket.” 2013-ban ugyanis a közfoglalkoztatásban résztvevők mintegy 10 százaléka tudott később a munkaerőpiacon elhelyezkedni. Varga Mihály nemrég jelezte: a közfoglalkoztatásra továbbra is átmeneti eszközként tekint a kormány. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy jelenleg a közfoglalkoztatottak 8 százaléka talál munkát az elsődleges munkaerő-piacon, a közfoglalkoztatáshoz az eddiginél is hatékonyabb képzést szeretnének kapcsolni.
 
   Az előző télen az átmeneti közfoglalkoztatás keretében 99517 fő került a képzési programba, amelyet 92912 fő fejezett be (93,3 százalék) sikeresen. Pintér adatai szerint közülük 14965 ember, azaz 16,11 százalékuk helyezkedett el az elsődleges munkaerő-piacon szeptember 7-éig. A BM lapunkkal korábban közölte, hogy 2012-től 2014. július végéig 131853 fő közfoglalkoztatásban résztvevő képzését biztosították, amelyből 115531 fő sikeresen be is fejezte a képzését.
 
   A BM korábban lapunkkal közölte, hogy a közfoglalkoztatást követő 180. napon az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedettek aránya a 2012-ben kilépők vonatkozásában elérte a 14,7 százalékot (32 243 fő), a 2013-ban kilépők esetében a 11,54 százalékot. A tárca szerint az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedés nem elhanyagolható mértékű, mivel gazdaságilag és infrastrukturálisan elmaradott térségekben zajló programokról és munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatásáról van szó.
 
   A BM adatai szerint a kormányhivatalok munkaügyi központjainak adatszolgáltatása alapján a 2014. július 21. és 2014. július 27. közötti időtartamban a hatósági szerződések alapján közfoglalkoztatottak létszáma 200 533 fő volt. A téli átmeneti közfoglalkoztatás 2013. november 1-je és 2014. április 30-a közötti időtartamban zajlott 200 ezer fő közfoglalkoztatásával. A kormány december 31-ig azt tűzte ki, hogy 200 ezer főt napi 8 órában foglalkoztassanak a közmunka keretében. Czomba Sándor , az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára lapunknak azt mondta: a közmunkások létszáma télen 230 ezer fő is lehet, míg nyáron 160 ezerre csökkenhet.
 
   Idén a közfoglalkoztatás támogatására 183,8053 milliárd forintot terveztek, de ezt a keretet további 47,3 milliárddal megemelték. Így végül összesen 231,1 milliárdos forrás áll a rendelkezésre.
 
Többségük a létminimum alatt él
 
   Az első félévben a közfoglalkoztatottak átlagosan bruttó 78100 forintot kerestek havonta. Egy akadémiai felmérés szerint főként azért vesznek részt a közfoglalkoztatásban, mert nem kapnak legálisan munkát, többségük a létminimum alatt él. Sokan kifogásolták a munkakörülményeket, az öltöző, a megfelelő mosdó, a munkaruha, az étkeztetés hiányát.
 
   Molnár György, akadémiai kutató szerint, sok esetben „a közmunka akadályozza a munkához jutást". A Századvég felmérésében a válaszolók kétharmada pozitívan ítéli meg a közfoglalkoztatást, az ott szerzett ismereteket négyötödük hasznosnak tartja, a bérrel ötven százalékuk elégedetlen. „Nincs remény arra, hogy a közfoglalkoztatással ki lehessen kerülni a mélyszegénységből" – hangoztatta Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint a közmunka kényelmes a kormánynak, mivel egyszerre fegyelmez, kis összegű „segélyt" ad, „kordában tartja az embereket".
 
Forrás: Világgazdaság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újra közmunkásokat tanítanak a télen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector