Startlaphoz Csatlakozz!

A fölülről vezérelt rendszerből káosz lett

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Helyben döntsenek az iskolaigazgatókról!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 28. vasárnap, 09:55

Több Csongrád megyei iskolában is botrány kísérte az igazgatói kinevezést. Újra kell gondolni a szabályozást, és helyben dönteni az intézményvezetőkről – javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Csongrád megyei irodavezetője.

   A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában Hüvös László szegedi fideszes önkormányzati képviselőt nevezték ki igazgatónak, noha a tantestület és a szülői munkaközösség Nógrádi Erika, az iskolát 12 éve vezető igazgatónő megbízatásának meghosszabbítását szerették volna.
 
   A Délmagyarország cikke szerint Hüvös László 2010 novemberétől idén februárig igazgatóként dolgozott a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában, ahol a lemondása után különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt kezdett nyomozni a NAV.
 
   A szegedi Tisza-parti Általános Iskolában egyedül pályázott az addigi vezető, Samuné Lázár Éva. Őt is támogatták a tanárok és a szülők, mégsem nevezték ki, a pályázatot eredménytelennek nyilvánították. Plesovszkyné Újfaluczky Judit, a Klik szegedi tanterületének vezetője nyilatkozatában az emberi erőforrások miniszterére hivatkozott, miszerint a minisztertől nem kapott bizalmat az iskolavezető.
 
   Még az egyházi iskolákban sem egyértelmű a helyzet. A Szeged melletti Kübekháza önkormányzata korábban azért adta át iskoláját a szeged-csanádi egyházmegyének, mert az önkormányzat nem tudta azt fenntartani. A helyi képviselő-testület azonban nem volt elégedett a szeged-csanádi egyházmegye által kinevezett igazgató tevékenységével, ezért idén áprilisban lemondásra szólították fel. A fenntartó azonban a szülői tiltakozások ellenére sem látott problémát, és maradt az igazgató.
 
   A tanév végén 458 iskolavezetői állásra írtak ki pályázatot, de csak 336-ot töltöttek be. Több mint száz esetben megbízott vezető irányítja az iskolát – a helyi önkormányzati vezetők szerint ez a régi rendszerben nem fordulhatott volna elő.
 
   Pongrácz Tibor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Csongrád megyei irodavezetője a Délmagyarországnak nyilatkozva azt javasolta: újra kell gondolni az intézményvezetők és helyetteseik kinevezését. Ahogyan az bebizonyosodott, az iskolákat sem lehet egy központból irányítani, mert a fölülről vezérelt rendszerből káosz lett, úgy a vezetői kinevezésekről sem dönthetnek „felülről”, mert ha az államtitkár nevezi ki az igazgatókat, abból jó eséllyel nem szakmai, hanem politikai döntés lesz. A PDSZ szeretné, ha az önkormányzatok visszakaphatnák iskolafenntartói jogosultságukat, és a vezetők kinevezésének jogát is.
 
 Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Helyben döntsenek az iskolaigazgatókról!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector