Startlaphoz Csatlakozz!

Újabb csapás készül az oktatásra?

PDSZ: A KLIK az állami, magán és alapítványi szakképzési intézmények bekebelezésére készül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 01. szerda, 11:55

A politika folyamatosan a szakképzés minőségi megújításáról beszél, ám a tettek ennek ellentmondanak - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely szerint az NGM oldalán megjelent 2015/16-os tanévre vonatkozó kormányrendelet-tervezetből tragikus következményeket olvas ki a szakképzésre vonatkozóan.

   A Klebelsberg Intézményfenntartó (KLIK) az állami, magán és alapítványi szakképzési intézmények bekebelezésére készül, mintegy előkészítve azok Nemzetgazdasági Minisztérium alá terelését - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében.
 
  Ennek következményei tragikusak a szakképzés intézményei és igénybevevői számára, mert az NGM oldalán megjelent, a 2015/2016-os tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendelet-tervezetből az alábbiak olvashatók ki a PDSZ szerint:
 
   Megszűnik a felnőttoktatás a szakképzésben, így a 16 év fölöttiek szakmaszerzési esélyei minimálisak lesznek. A tanköteles kor betöltése után az oktatás rendszeréből kihullók számára kizárólag a „fizetős” képzés lehetősége adatik meg. 
 
  A nők számára elképesztően kevés képzés indul, jellemzően a nem kurrens szakmákban.
 
   Tanulók százai hagyhatják abba a tanulmányaikat, hiszen ha megbuknak, egyáltalán nem biztos, hogy „alattuk” lesz osztály, ahol folytathatják az iskolát, miután az egyik évben engedik indítani az adott képzést, a másikban nem.
 
   Megszűnnek a magán és alapítványi szakközépiskolák. A PDSZ szerint országos szinten mindössze a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által fenntartott iskola indíthat 9. évfolyamot!
 
   Magán és alapítványi iskolák nem indíthatnak államilag támogatott, a munkaerőpiacon keresett szakmákat, például informatikai, közgazdasági, ügyviteli szakmacsoportból, bár az álláshirdetések nagy részében ilyen végzettségű munkavállalókat keresnek. Helyette a nagy eszköz- és anyagigényű, szakmák oktatására kaphatnának állami támogatást korlátozott mértékben (például 5-15 fős csoportokra). Mivel jelentősen csökkent azon szakmák száma, melyekre korlátozás nélkül be lehet iskolázni, egyszerűen nem tudnak majd annyi osztályt indítani, hogy az iskolát fenn tudják tartani. 
 
   A KLIK rohamosan növekvő adósságállománya, a folyamatos működési zavarok melegágya - véli a PDSZ. A szakszervezet szerint az sem látszik honnan lesz az állami iskolarendszerben több tanterem, több tanár, eszköz és forrás.



Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PDSZ: A KLIK az állami, magán és alapítványi szakképzési intézmények bekebelezésére készül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector