Startlaphoz Csatlakozz!

Policy Agenda:

A cégvezetők többsége egyetértene egy többéves bérmegállapodással

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 01. szerda, 11:58

 A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából a Policy Agenda a magyar kis- és középvállatok vezetői körében készített felmérést a jövő évi minimálbérre, és egy lehetséges hosszú távú bérmegállapodásra vonatkozóan.

   A minimálbér bruttó összege 2014-ben átlépte a 100 ezer Ft-os határt, összege most 101.500 Ft, nettó értékben számolva azonban csupán 66.483,- Ft. A minimálbér összege az ősszel kezdődő tárgyalások eredményeként módosulhat jövő évtől kezdve.
 
 
   A cégvezetők 86 százaléka azt gondolja, hogy emelkedni fog a minimálbér 2015-ben. Az összes megkérdezett harmada 105 ezer forint feletti legkisebb munkabért valószínűsít, sőt 12 százalékuk nem tartja elképzelhetetlennek a bruttó 109 ezer forint feletti összeget sem. Ez utóbbi több mint 7 százalékos növekedést jelentene.
 
   A kutatásban vizsgáltuk azt is, hogy a cégvezetők szerint mekkora minimálbéremelést tudnának kigazdálkodni. A válaszadók 33 százaléka nem lenne képes a jelenlegi adóterhek mellett újabb növelést elviselni. Ugyanakkor 41 százalékuk még saját bevallása szerint is képes lenne egy bruttó 105 ezer forint feletti összeget elviselni.
 
A többség támogatna egy többéves bérmegállapodást
 
   A Magyar Szakszervezeti Szövetség múlt héten hozta nyilvánosságra azt a programjavaslatát, amelynek célja, hogy a dolgozói szegénység felszámolása érdekében 2018-ra a nettó minimálbér és a létminimum összege legyen azonos. Ez pedig csak egy többéves bérmegállapodással valósítható meg. A kutatásban kérdeztük a cégvezetőket, hogy mit gondolnak arról, ha 3-5 éves időszakra megállapodna a kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a minimálbér mértékéről.
 
   A cégvezetők 54 százaléka örülne egy ilyen megállapodásnak, mert ezáltal kiszámíthatóbb lenne a gazdasági környezet. Mindössze 33 százalékuk mondta azt, hogy nem támogatna egy ilyet, mert a gazdasági feltételek folyamatosan változnak, nem lehet ilyen távra előre tervezni. A válaszadók 14 százaléka egyelőre nem tudott állást foglalni a kérdésben.
 
   A kutatás alapján az látszik, hogy a magyar kkv szektor többsége tudja, és számol is azzal, hogy emelkedni fog jövőre a minimálbér összege. Nyilvánvalóan vannak olyan ágazatok, amelyek a jelentős létszámú minimálbéren, vagy annak a szintnek a környékén foglalkoztatottak miatt nehezen élik meg ezeket a váltásokat. Az előzetes várakozásokhoz képest mindenképpen érdekes adat, hogy az abszolút többség támogatna egy többéves bérmegállapodást, amely így szerintük kiszámíthatóbb környezetet teremtene.
 
Forrás: Policy Agenda

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A cégvezetők többsége egyetértene egy többéves bérmegállapodással.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector