Startlaphoz Csatlakozz!

Munkahelyek 100 ezrei tűntek el

Mosz: az agrárpolitika korrekcióra szorul

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 01. szerda, 12:03

Rendbontás nélkül ért véget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (Mosz) figyelemfelkeltő akciója Budapesten a belvárosban kedden, késő délelőtt.
 
    Az agrár érdekképviseleti szervezet azért szervezett demonstrációt a Kossuth térhez és a Földművelésügyi Minisztériumhoz közel, hogy felhívja a kormány figyelmét, az agrárpolitika korrekcióra szorul.

    Nagy Tamás, a Mosz elnöke arról beszélt, hogy a földforgalmi törvény és az agrártámogatások újraszabályozása jelentős gondokat okoz a gazdálkodóknak, s a kormány téves úton jár. Ezt szerinte az is mutatja, hogy az agrárágazat teljesítménye 1990-hez képest is 20 százalékkal csökkent negyedszázad alatt.

    Raskó György korábbi agrár-államtitkár, vállalkozó szerint amennyiben a figyelemkeltő demonstráción ismertetett kiáltványban foglaltakat megfogadja a kormány, úgy a magyar mezőgazdaság ismét fellendülhet és többlettermelést, valamint új munkahelyek tízezreit produkálhatja.

    A Mosz elnöke emlékeztetett: 25 év alatt a munkahelyek 100 ezrei tűntek el, eltűnt 8 millió sertés, 200 ezer tehén, és nem zárkózott fel a magyar mezőgazdaság a fejlett Nyugathoz, hanem még a kelet-európai országokhoz képest is lemaradt a magyar agrárgazdaság. Ezeket az éveket a magyar gazdálkodók megszenvedték, de túlélték, mert a falu népe bölcs volt, és összefogott.

    Felhívta a figyelmet: a mostani kormány bejelentette, hogy pontot tesz az ezeréves földvitára az országban, és új agrár-vidékpolitikát hirdet meg. Ennek a politikának néhány eleme már ismert - húzta alá -, a földforgalmi törvény és a támogatások újraszabályozása. Az üzenet - Nagy Tamás szerint - világos: a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet a magyar mezőgazdaságban. „Az elmúlt évtizedek szerves fejlődését semmibe veszik” - fogalmazott.

    A MOSZ elnöke úgy vélekedett: a kormány építkezés helyett, újraelosztást hirdet; együttműködés helyett újra szembe akarják állítani a termelőket. Azt mondta: „Mi azért vagyunk itt és most, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét, a döntéshozók rossz úton járnak.” A meghirdetett új szabályok - szerinte - ugyanis nem versenyképes árutermelést, nem fenntartható vidéket, nem a magyar mezőgazdaság bel- és külpiaci helyzetének megszilárdítását eredményezik, hanem az esélytelenek táborába száműzik a magyar mezőgazdaságot.

    A demonstráción ismertették azt a kiáltványt, amelyet a Mosz képviselői átadtak a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkárának, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkárának, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselőjének is. A kiáltványban a Mosz követeli, hogy vonják vissza a bérkompenzáció nélküli támogatáscsökkentést; vizsgálják felül a földforgalmi törvényt; szüntessék meg a valódi termelők kiszorítását az állami földek használatából; vessenek véget a jogbizonytalanságnak; tegyék közzé a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programot; azonnal hirdessék meg az augusztus végén lejárt agrár-környezetgazdálkodási program folytatását.

    Raskó György agrár-közgazdász, vállalkozó és egykori agrárállamtitkár arról beszélt, ha mindezeket a követeléseket és kéréseket figyelembe veszi a kormány, akkor tényleg lesz Magyarországon 6 millió sertés, lesz újra egymillió szarvasmarha, vagy akár másfél millió juh, de megszűnik az elégtelen belföldi alapanyag-termelés miatti kényszerimport is és duplájára emelkedik a magyar élelmiszer-kivitel, és létrejön 20-30 ezer új munkahely is az agrárágazatban. 

    A Mosz kiáltványát Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára, valamint Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára vette át a tüntetők képviselőitől a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt.  

    A petíció átadását követően Kis Miklós Zsolt újságírók előtt többek között arról beszélt: a kiáltványban leírtakat tanulmányozni fogják, mert a kormány mindenki véleményére kíváncsi. Felhívta a figyelmet a támogatásokkal kapcsolatban arra, hogy az Európai Unió költségvetése a mostani költségvetési időszakban csökkent, míg Magyarország számára több agrártámogatás áll rendelkezésre, mint az előző pénzügyi időszakban.

    Az államtitkár aláhúzta: a most rendelkezésre álló források átstrukturálásának az a célja, hogy azok az ágazatok legyenek a haszonélvezői - például: az állattenyésztés, a kertészet -, amelyek munkahelyeket tudnak teremteni. Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programról szólva elmondta: 2015. január 1-jétől folytatódik, a támogatások forrása rendelkezésre áll.

     Egy jelenlévő társas agrárvállalkozást képviselő Mosz-aktivista - közbeszólva - azt vetette fel, hogy egy kormány által elképzelt (950 hektáros, teheneket tartó) mintagazdaságban dolgozik, és mégis úgy érzi, hogy a földforgalmi törvény három év alatt kihúzza alóla a földet. Ezt Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára cáfolta, mert mint mondta, ez a cég korábban sem vásárolhatott földet jogi személyként, vagyis ez nem új szabály. A hozzászóló pedig tévesen gondolta, hogy ok-okozati összefüggés van az állatok száma és a cégekben lévő földtulajdon nagysága között. A társas vállalkozások azért nem szerezhetnek földet, mert ott nem követhető a tulajdonviszonyok alakulása - tette hozzá.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mosz: az agrárpolitika korrekcióra szorul.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector