Startlaphoz Csatlakozz!

Sokszor a külföldi munka a cél

Egyre többen érdeklődnek az egészségügyi és szociális képzések iránt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 03. péntek, 08:09

 Az idős- és gyerekgondozási képzések, továbbá az egészségügyi területen a fogászati asszisztensi képzés a legnépszerűbb.Az idei első fél évben 514 orvos és fogorvos, valamint 257 ápoló, szülésznő ment külföldre, míg 2013-ban egész évben a külföldre távozók szám 1218, illetve 555 volt. Az elmúlt hét és fél évben pedig több mint két és fél ezer ápoló, szülésznő ment külföldre dolgozni Magyarországról – írja a Metropol.

Elég drága a képzés
 
  Az elvándorlási hullámot indokolja az összehasonlítás a hazai és a nyugati kereseti viszonyok és munkakörülmények között.

  – Tény, hogy egyre többen érdeklődnek az egészségügyi és szociális képzések iránt, de valójában nagyon szűk az a réteg, amely meg is tud fizetni ilyen képzést. Ugyanis ezek drágábbak a magas óraszám miatt – nyilatkozta lapunknak a Soter-Line Oktatási Továbbképző és Szolgáltató Kft. felnőttképzési szakmai vezetője. Lőrinczi Jutka elmondása szerint jelenleg a „gyermek- és ifjúsági felügyelő”, a „kisgyermekgondozó, -nevelő”, illetve a „szociális gondozó és ápoló” tanfolyamokra van a legnagyobb kereslet, de a „gyógypedagógiai segítő munkatárs”, a „pedagógiai- és családsegítő munkatárs” és az „óvodai dajka” képzések is kedveltek.
 
A gyakorlati képzés fontos
 
   – A képzések során a gyakorlati lehetőséget is megkapják a hallgatók, ugyanis a gyakorlati részt eleve külső intézményekben sajátítják el: gyermekotthonokban, iskolákban, idősotthonokban, amelyekkel élő kapcsolatunk van. Így a nálunk végző tanulók ott helyben rögtön el is tudnak helyezkedni, ha van üresedés. Továbbá ezek az intézmények ettől függetlenül is gyakran megkeresik a Soter-Line-t állásajánlatokkal, amelyeket az intézmény honlapján azonnal láthatnak a hallgatók – mondta a szakember.

   Tapasztalataik szerint többnyire olyan munkavállalók érdeklődnek ezek iránt a tanfolyamok iránt, akik már régóta szociális területen dolgoznak, csak hiányzik a megfelelő bizonyítványuk, vagyis nincs „papírjuk” róla.
 
A külföldi munka is sokszor cél
 
  A szociális szolgáltatások szakmacsoportban az idősgondozással és a kisgyermekek gondozásával foglalkozó szakképesítések a legnépszerűbbek a Pannon Kincstári Tanodában is, akárcsak a korábbi években. Idén emelkedett a szociális asszisztensi képzésre jelentkezők száma is – tájékoztatta lapunkat Varró Éva, az intézmény igazgatója. Hozzátette: az idősgondozás területén többen jelzik, hogy a képzés után külföldön keresnek munkát, már olyan kisgyermekgondozó is van, aki hasonlót tervez. De arra is van példa, hogy egy fogászati területen dolgozó egykori hallgató külföldről jön vissza továbbképzésre.
 
A fogászat a legnépszerűbb
 
  Egészségügyi szakterületen továbbra is a fogászati asszisztensi, valamint az erre ráépülő klinikai fogászati higiénikusi képzés a legnépszerűbb.

  A hazai elhelyezkedéssel ezen a területen sincs gond: az intézmény rendelkezik állandó, minden területet lefedő gyakorlóhely-hálózattal, és elég gyakran megesik, hogy a szakma megszerzését követően a hallgatók a gyakorlati helyen találnak munkát.
 
Elemzés - A szociális munkához külön lelkialkat  kell
 
  A szociális szolgáltatás nagyon érzékeny terület. Külön lelkialkat kell hozzá, hiszen a gyermekek, az idős emberek, az önmagukat ellátni nem tudók életét könnyítik meg a szociális dolgozók.

  Foglalkozhatnak szociális környezetükben nehezen beilleszkedő emberekkel is (ügyintézés, munkahelykeresés), továbbá testi vagy szellemi fogyatékos gyermekek vagy felnőttek oktatásával, nevelésével. Tehát bizalmi munkakörök ezek, az emberek iránti empátia, segítőkészség, tapintat, és persze hivatástudat nélkül nem is lehet ezen a területen hosszú távon megmaradni.
 
Forrás: Metropol

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre többen érdeklődnek az egészségügyi és szociális képzések iránt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector