Startlaphoz Csatlakozz!

Az étintettek 22 százalékát továbbfoglalkoztatják

4500-an vettek részt a kulturális közfoglalkoztatási programban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 03. péntek, 15:05

Sikeres a kulturális közfoglalkoztatás szeptember 1-jén elindult második üteme, amely 1350 településen, 2290 partnerszervezet bevonásával több mint 4500 álláskereső számára nyújt teljes munkaidős foglalkoztatást - mondta a kormányszóvivő pénteken Pécsett sajtótájékoztatón.

    Kurucz Éva hangsúlyozta: a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett program példája annak, hogy a közfoglalkoztatásban nemcsak fizikai, hanem szellemi értéket létrehozó munka is zajlik, amely kulturális területen az érettségizettek, diplomások számára nyújt segítséget. Egyben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az unós átlagnál alacsonyabb, 7,8 százalékos a munkanélküliségi ráta.

    A munkanélküliség az elmúlt egy évben az uniós tagállamok közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben - jegyezte meg a kormányszóvivő.

    Kurucz Éva utalt arra, hogy a kulturális közfoglalkoztatási programot tavaly novemberben indította el a kormány.

    Minden harmadik település érintett volt benne, résztvevői 38 ezer kulturális rendezvény megszervezéséhez járultak hozzá - közölte. Hozzátette: kiderült, hogy a kezdeményezés sokkal több, mint egy egyszerű foglalkoztatási program, mert óriási szerepe van a közösségteremtésben.

    Szólt arról, hogy a kezdeményezés része a kulturális közfoglalkoztatottak szakmai felkészítése is, amelyhez a Nemzeti Művelődési Intézet külön képzést akkreditált. 

    „A tapasztalatok szerint a közösségi asszisztens, a közösségi koordinátor és a közösségi munkás munkakörökben tevékenykedő közfoglalkoztatottaknak azáltal, hogy értékes, hasznos munkát végeznek, nő az önbecsülésük és sokkal magabiztosabban, nagyobb lehetőségekkel tudnak kilépni a nyílt munkaerőpiacra” - mondta. 

    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy a program első ütemében 4000 kulturális közfoglalkoztatott állt munkába, számuk később meghaladta a 4500-at. A kormányzat a második ütemben 4500 embernek adott lehetőséget, s jó esély van arra, hogy a létszám 5000 fölé emelkedik.

    A politikus szólt arról is, hogy a kulturális szféra a közfoglalkoztatás azon szegmense, ahonnan a legsikeresebben lehet átlépni a munkaerőpiacra.

    „A települési önkormányzatoknál, civil szervezeteknél és egyebek mellett egyházaknál dolgozó érintettek 22 százalékát továbbfoglalkoztatják, tehát valódi munkahelyen folytathatják tevékenységüket” - mutatott rá.

    Hoppál Péter példaként hozta fel, hogy a pécsi Zsolnay-negyedben a program első körében 3 közfoglalkoztatott vett részt - egyet teljes állásban alkalmaztak tovább -, a második ütemben már 6 közfoglalkoztatott került a negyedbe.

    Az államtitkár arról szólt, hogy a kormány számára a közfoglalkoztatottak számának növelése a szférában a kulturális alapellátás megszervezése miatt is fontos. Ennek lényege, hogy a kultúrafogyasztásból ma még kieső területeket, csoportokat bevonva a társadalom minél szélesebb köréhez eljusson a minőségi kultúra, ehhez pedig nagy segítséget jelent a kulturális közfoglalkoztatás.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 4500-an vettek részt a kulturális közfoglalkoztatási programban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector