Startlaphoz Csatlakozz!

Európai Bizottság:

Növekedésnek indult a pedagógusok fizetése Európában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 03. péntek, 17:51

Az előző tanévben 16 európai országban, köztük Magyarországon növekedett a pedagógusok bére, ám annak vásárlóereje a 33 vizsgált európai ország mintegy a felében továbbra sem érte el a gazdasági válság hatásainak jelentkezése előtti, 2009-es színvonalat - állapította meg pénteken közzétett éves jelentésében az Európai Bizottság.

    A jelentés a brüsszeli testület által létrehozott Euridiké Hálózat felmérésének eredményeit tartalmazza. Ez a hálózat a kontinens különböző országainak oktatási rendszerei által szolgáltatott információkat dolgoz fel közös szempontrendszer alapján. A felmérés az általános és a középiskolákban oktató pedagógusok jövedelmi viszonyainak alakulását tekintette át.

    Néhány országban - így Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Litvániában, Luxemburgban, valamint Olaszországban - 3 százaléknál kisebb mértékben csökkent a pedagógusok kötelező minimáljövedelmének a vásárlóereje 2009 és 2014 között. Cipruson, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Romániában ez a mutató 5 és 10 százalék között volt, míg Írországban, Izlandon, Spanyolországban és Szlovéniában 13 és 17 százalék között. A legnagyobb, mintegy 40 százalékos visszaesést Görögországban mérték. 

    A pedagógusi minimálbér vásárlóerejét illetően Magyarországon 2009 és 2014 között az általános iskolai pedagógusok esetében 12,25 százalékos, az Euridiké-besorolás szerinti „alsó-középiskolai” tanárok esetében 5,75 százalékos, a „felső-középiskolai” tanárok esetében pedig 15,87 százalékos volt a növekedés.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Növekedésnek indult a pedagógusok fizetése Európában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector