Startlaphoz Csatlakozz!

Fizetések, élettartam, iskolázottság

OECD: általában javult az emberek életminősége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 04. szombat, 07:17

A világ nagy részén a 20. század elejétől általában javult az emberek életminősége, az egyes országok általában jobban közeledtek egymáshoz az életminőség, mint az egy főre eső GDP szempontjából, kivételt csak Fekete-Afrika országai jelentenek.

    A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakemberei és gazdaságtörténészek első alkalommal kutatták, hogyan változott a világ lakóinak életminősége 1820-tól kezdve. A How was life? Global Well-Being since 1820 című 269 oldalas jelentét csütörtökön mutattak be.

    A hosszú távon gyűjtött adatok alapján összehasonlították 25 ország gazdagságát, fizetéseit, várható élettartamát, iskolázottságát, a környezet minőségét, a személyes biztonságot, a férfiak és nők közötti egyenlőtlenséget és a politikai intézményeket.

    Nőtt az átlagos testmagasság, amelyet a fizikai jólét és a tápláltság egyik jelzőjének tartanak: a 19. század elején 1,63 méter volt, most 1,70. Nőtt a várható átlagos élettartam, 1880-ban 30 évnél is kevesebb volt, 2000-ben majdnem 70 év volt.

    Olvasni és írni a világ népességének kevesebb mint 20 százaléka tudott 1820-ban, az arány 2000-re csaknem 80 százalékra ugrott, a különbségek azonban jelentősek: Afrikában 64, Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten 76 százalék.

    A fizikai dolgozók inflációval korrigált fizetése 1820 óta körülbelül megnyolcszorozódott, az egy főre eső GDP megtízszereződött - áll a jelentésben. A növekedés gyorsabb volt Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, mint más térségekben.

    Egyes területeken - többek között az oktatás és az egészség területén - a GDP-vel való statisztikai kapcsolat idővel megváltozott: vannak országok és térségek, ahol a jólét egyes mutatói emelkedtek, miközben a GDP stagnált.

    A tanulmány kevés összefüggést talált az egyes országok gazdagsága és a személyes biztonság között, amit az emberölések arányával és a konfliktusnak való kitettséggel mértek. Amerikában viszonylag magas volt a gyilkosságok aránya az elmúlt 200 évben, eközben Ázsia kiterjedt térségeiben alacsony volt.

    Az elmúlt 60 évben rengeteget csökkentek a nemek közti különbségek sok országban, a régiók közötti eltérések azonban jelentősek maradtak. Legjobban a nyugat-európai és észak-amerikai országok teljesítettek ezen a téren, a legrosszabbak a közel-keleti, észak-afrikai, a dél- és délkelet-ázsiai államok mutatói voltak.
     

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - OECD: általában javult az emberek életminősége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector