Startlaphoz Csatlakozz!

Az ápolók hamarabb beléphetnek a munkaerő-piacra

Emmi: vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát a fiatalok előtt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 05. vasárnap, 09:33

A kormány szeretné vonzóvá tenni az egészségügyi pályát a fiatalok előtt, és ebben a béremelés mellett az is nagy előrelépés, hogy az ápolók gyakorló ápolóként hamarabb beléphetnek a munkaerő-piacra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára.

    Páva Hanna szombaton a Lille-ben október 2. és 5. között megrendezett a szakmák Európa-bajnokságán nyilatkozott az MTI-nek. Az eseményen 16 szakmában 22 magyar versenyző is összeméri tudását európai kollégáival.

    Páva Hanna hangsúlyozta, hogy az idei az első alkalom, amikor Magyarország az ápolás és gondozás kategóriában versenyzőt indít.

    A helyettes államtitkár elmondta, hogy a szakma presztízsének növelése szempontjából fontosnak tartották a versenyen való megjelenést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve készítették elő a magyar részvételt ebben a kategóriában, a versenyzők egy kéthónapos speciális felkészítésen is átestek.

    Páva Hanna kifejtette: Magyarországon az egészségügyben egyfajta humánerőforrás-krízis van: kevés az utánpótlás, a szakma elöregedik. Különösen igaz ez a szakápolóknál, ahol az 50 év felé közelít az átlagéletkor.

    Emlékeztetett arra, hogy a már végrehajtott, kétlépcsős béremelés némileg segített mérsékelni a válságot és amennyire a költségvetési források engedik, szeretnék folytatni a béremelést.

    Elmondta, hogy a duális képzés bevezetése előtt csak érettségi után lehetett ápolói, ápolói asszisztensi, valamint gyermekápolói végzettséget szerezni, de a 2013-2014-es tanévtől ezek a képzések visszakerültek a középiskolába, és mintegy 900-an már ilyen keretek között kezdték meg tanulmányaikat. Aki érettségi után még egy évet tanul, gyakorló ápoló lehet, ami azonnali elhelyezkedési lehetőséget jelent, vagyis a korábbiakhoz képest előbb tudnak belépni a munkaerő-piacra - hangsúlyozta a helyettes államtitkára.

    Páva Hanna kitért arra, hogy a tanulószerződés bevezetése szintén segítség a pálya népszerűsítésében, mivel a kórházakat is érdekeltté tette a tanulók foglalkoztatásában.

    Szólt arról is, hogy az utóbbi években európai uniós forrásból több olyan továbbképzést, képzési programot indítottak, amelyek a szakdolgozók szakmai fejlődését segítette.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Emmi: vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát a fiatalok előtt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector