Startlaphoz Csatlakozz!

A szociális életpálya kidolgozása és bevezetése csak időhúzás volt  

BDDSZ: Sztrájkra kész a szociális ágazat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 04. szombat, 19:06

Sztrájkra készül a szociális ágazat, miután a kormány lemondta a szociális bérmegállapodás hétfőre tervezett aláírását – olvasható a Népszabadságban.
 
   Elmarad a sztrájkbizottság és a kormány között létrejött megállapodás-tervezet hétfői aláírása – jelezték szombaton a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) honlapján.
 
  A sztrájkfelhívásban az áll: a kormány azzal, hogy visszalépett a megállapodás aláírásától  – a kitűzött nap előtt egy munkanappal, vagyis pénteken –  azt jelenti, hogy semmibe veszi a szociális ágazat 92 ezer dolgozóját. „Ezzel a lépéssel immár az is világossá vált, hogy a szociális életpálya kidolgozása és bevezetése is csak időhúzás volt  és a mézesmadzag szerepét töltötte be! Nincs más út tehát, mint a sztrájk” – írják, hozzátéve, hogy hétfőre egyeztetést kezdeményeznek a kormánynál a sztrájkot megelőző elégséges szolgáltatás megtárgyalásáról.
 
   Az előzményekről a BDDSZ honlapján olvasható összefoglaló: a szociális ágazatban 2013. november 21-én alakult meg a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság. Korábbi  követeléseiket ugyanis a bérek rendezéséről, a  munkakörülmények javításáról, az érdekegyeztetés érdemivé tételéről rendre elutasították. Több nyílt levél, petíció és demonstráció után döntöttek úgy az együttműködésre képes érdekvédelmi  szervezetek, hogy sztrájkbizottságot alakítanak és sztrájkkövetelésekkel kényszerítik a kormányzatot érdemi tárgyalásokra.
 
  A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság alapító szervezete lett az  Autonóm Területi Szakszervezet,  a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete. Követelésük az, hogy az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértáblát terjesszék ki a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül.  Az ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások legyenek, illetve jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.
 
  A sztrájkbizottság tevékenysége eddig sikeresnek bizonyult, hiszen az ágazatban érezhető forrongás hatására kezdő lépésként bevezették a szociális ágazati pótlékot, és megkezdődött az ágazat életpálya-modelljének kidolgozása.  Az új kormány megalakítása ugyan megakasztotta a folyamatot, de végül  szeptemberben Balog Zoltán humánminiszter kinevezte az új kormányzati tárgyalót, Nyitrai Imre helyettes szociális  államtitkárt. E hét hétfőn pedig azt rögzítették a felek, hogy október 6-án aláírják a megállapodást, amit most a kormány lemondott.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - BDDSZ: Sztrájkra kész a szociális ágazat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector