Startlaphoz Csatlakozz!

UniCredit:

45 év felett a fő megtakarítási cél a nyugdíjas évekre történő felkészülés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 07. kedd, 07:09

A lakossági megtakarítások zöme általában konkrét célokhoz kötött: 35 éves korig az utazás és a lakásvásárlás a legfontosabb, a 35 és 44 év közötti korosztály főleg a családra, a gyermekek iskoláztatására gyűjt, a 45 év felettieknél a nyugdíjas évekre való célzott takarékoskodásé a főszerep, az 55 év felettieknek pedig a háromnegyede spórol nyugdíjas éveire - állapította meg az UniCredit Bank kutatása, amelynek eredményeit hétfőn juttatta el az MTI-hez.

    Emlékeztetnek, hogy a jegybank adatai szerint az idén az első félévben az adósságok levonása után már 11 százalékkal több pénze maradt a lakosságnak, mint egy évvel korábban, és ez a kedvező folyamat a lakossági hitelek rendezését, illetve a kormányzati energiaár-csökkentéseket követően tovább gyorsulhat. Noha ezek az intézkedések növelik a háztartások jövedelmét, várakozások szerint a fogyasztási/megtakarítási döntéseknél az óvatossági megfontolások továbbra is erősek, így a megtakarítási ráta is magas maradhat - áll a bank közleményében. 

    Az UniCredit több mint 1300 ügyfél megkérdezésével készült országos, nem reprezentatív felmérése alapján a lakossági ügyfélkör a befektetéseiben elsősorban a biztonságra törekszik, még nagyobb hozam reményében sem szívesen vállal kockázatot: a lakossági ügyfelek 84 százaléka, a prémium ügyfélkör 73 százaléka számára ez a legfontosabb kritérium megtakarításuk elhelyezése során.

    A leggyakoribb megtakarítási forma továbbra is a bankbetét (90 százalékban szerepel a megtakarítási eszközök között), a második helyen a befektetési alapok, részvények, értékpapírok állnak (76 százalék), harmadik helyen az ingatlan és a készpénz (62 százalék). A kamatcsökkentési periódussal, illetve kifejezetten a lakosságnak kínált termékkel az állampapírok is teret nyertek: immár minden második prémium ügyfél fektet kincstárjegyekbe, illetve államkötvénybe, e papírok állománya a teljes lakossági portfólióban több mint 45 százalékkal nőtt egy év alatt az UniCredit Bank adatai alapján.

    A megtakarításoknál a lakossági ügyfelek a rendszerességre törekszenek: 57 százalékuk hónap elején vagy végén tesz félre kisebb-nagyobb összegeket. A prémium ügyfeleknek csak 43 százaléka rendszeres havi megtakarító, több mint harmaduk egy-egy nagyobb összeg beérkezésekor köt le vagy fektet be pénzt. A lakossági ügyfelek 62 százaléka havonta húszezer forintnál kevesebbet, ezen belül 17 százalékuk ötezer forintnál is kevesebbet tesz félre - derült ki a kutatásból.

    Az UniCredit kutatása szerint a lakossági ügyfelek 60 százaléka nem vár változást anyagi helyzetében, vagy nem tudja pontosan azt megítélni a következő egy évre vonatkozóan, ugyanakkor a pozitív trendet támasztja alá, hogy több mint 30 százalékuk javulást vár pénzügyi helyzetét illetően.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 45 év felett a fő megtakarítási cél a nyugdíjas évekre történő felkészülés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector