Startlaphoz Csatlakozz!

Randstad Workmonitor:

Nem jó csapatjátékosok a magyarok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 07. kedd, 13:29

Bár a magyar munkavállalók többségének vannak csoportos feladatai, a megkérdezettek fele nem tartja magát csapatjátékosnak. A sokszínű csoport számunkra inkább a munkatapasztalatbeli különbséget jelenti a kulturális vagy korbeli változatosság helyett – derült ki a Randstad Workmonitor legfrissebb eredményeiből.

  Nem jó csapatjátékosok a magyarok – legalábbis a Randstad Workmonitor 2014. harmadik negyedéves kutatása szerint, amelyben a csoportos munkavégzésről kérdezték a munkavállalókat. Hazánkban a megkérdezettek fele mondta, hogy jobban teljesít a közös munkavégzés során, mintha egyedül oldja meg a feladatait – miközben globálisan 60 százalék, egyes ázsiai országokban pedig legalább 80 százalék gondolta hatékonyabbnak a csapatmunkát.
 
  „Ez a beállítottság nem egyszerűen kulturális különbség, hanem problémát is jelenthet, hiszen a megkérdezettek 77 százalékának kell a munkaideje legalább egy részében csoportos feladatokat megoldania a felmérésünk szerint" – tette hozzá Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A kutatásban részt vevők többsége ráadásul úgy gondolja, hogy a technológiai fejlődéssel párhuzamosan egyre fontosabbá válik a munkatársak közötti együttműködés. „Úgy tűnik, mégis figyelmen kívül hagyjuk az elvárásokat: a megkérdezettek nagyobb része legfeljebb ugyanannyit dolgozik csapatban, mint öt évvel ezelőtt" – tette hozzá a szakember.
 
Szükség van a tréningekre
 
  „A csoportmunka serkentése különösen fontos a vállalatoknak, mert a segítségével növelhető a munka hatékonysága, ebben pedig a magyarok a legtöbb felmérésben a rangsor végén állnak" – mondta Baja Sándor. A Workmonitor adatai szerint azonban a hazai vállalatok felénél egyáltalán nem jár elismerés a csoportos munkavégzésért, az alkalmazottak értékelésénél vagy bónuszánál nem esik külön megítélés alá az így teljesített feladat. A felmérésből az is kiderül, hogy a világszerte vizsgált 33 ország közül utolsó előttiek vagyunk a csoportmunkával kapcsolatos vállalati tréningek mennyiségét tekintve.
 
Mi kell a jó csapathoz?
 
  A Randstad Workmonitor szerint a munkavállalók több mint 90 százaléka csak akkor tud jól együttműködni a kollégáival, ha alaposan ismeri őket, tudja, mi áll a döntéseik hátterében. Emellett a megkérdezettek 72 százaléka szerint egy heterogén csapat jobban teljesít egy olyan csoportnál, amely hasonló emberekből áll. Amikor azonban a részletekre kérdeztek a kutatásban, kiderült, hogy a magyarok számára a sokszínűség elsősorban a munkatapasztalattal kapcsolatos eltéréseket jelenti, nem a kulturális, nemi vagy életkorbeli különbségeket. „Számunkra az ideális csapat hasonló korú és kulturális hátterű emberekből áll, akik a feladat más-más részterületeihez értenek jobban. Itthon arányaiban kevés munkahelyre jellemző, hogy teljesen más kulturális háttérrel rendelkező, akár a világ másik feléről érkező kollégákkal kell együtt dolgozni" – értékelte az adatokat Baja Sándor.
 
A felmérés hátteréről
 
  A Randstad Workmonitor egy 33 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A negyedévente végzett kutatás a globális és helyi trendek mellett egy-egy speciális témakörrel is foglalkozik. A 2014. július 22. és augusztus 5. között felvett, harmadik negyedéves kérdéssor többek között a csapatmunka elterjedtségét és megítélését vizsgálta a munkavállalók körében. A felmérés során Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem jó csapatjátékosok a magyarok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector