Startlaphoz Csatlakozz!

Izgalmas napok jönnek a szociális ágazatban

Sztrájk vagy megegyezés?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 07. kedd, 14:37

Egy éven át tárgyaltak majdnem százezer nagyon rosszul fizetett dolgozó sorsáról, úgy tűnt, egyezségre jutottak, aztán a kormány váratlanul lefújta a megállapodástervezet aláírását, majd ismét váratlanul új tárgyalásra hívta a szakszervezeteket – írja a vs.hu.

  „A kormány semmibe veszi a szociális ágazat mintegy 92 000 dolgozóját... nincs más út tehát, mint a sztrájk.”
 
   Ezt közölte a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság (Sztrájkbizottság), miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az utolsó pillanatban, október 3-án lemondta a sztrájkbizottsággal előkészített megállapodástervezet október 6-i aláírását. Fontos tudni, hogy a szociális ágazatban – az egészségügytől vagy az oktatásügytől eltérően – 2008 óta nem volt béremelés, így az amúgy is alacsony fizetések reálértéke sokat csökkent.
 
  Bár a sztrájkbizottság ügyvivőjének Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt írta, reméli, a közeljövőben a megállapodást a felek alá tudják írni, a szakszervezetek első reakciója az volt: megkezdik a sztrájk szervezéséhez szükséges megelőző munkálatokat, amelynek első lépcsőjeként tárgyalniuk kell a minisztériummal az elégséges szolgáltatások meghatározásáról.
 
   Aztán ismét csak váratlanul, az Emmi tisztázó tárgyalástkezdeményezett, szerdára meghívta a szociális ágazat szakszervezeteit a minisztériumba Balog Zoltánhoz. A szociális életpálya bevezetésének részleteiről egyeztetne. Emlékeztetett arra: a kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy január óta bérpótlékot juttat az ágazat dolgozóinak.

   Mint arról Szűcs Viktória sztrájkbizottsági ügyvivő (egyébként a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a BDDSZ elnöke) tájékoztatta a VS.hu-t, hogy a sztrájktörvény együttműködésre kötelezi a feleket, ezért elfogadják Balog Zoltán miniszter invitálását. „A szerdai tárgyalás lehetőséget ad arra, hogy a felek egyeztessenek a sztrájkkövetelésekről, a megállapodás tervezetről, de lehetőséget ad arra is, hogy az egyeztessünk az elégséges szolgáltatásról” – tette hozzá az ügyvivő.

Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sztrájk vagy megegyezés?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector