Startlaphoz Csatlakozz!

Ötszázalékos béremelést és a heti munkaidő két órával való csökkentését akarják

Németországban sztrájkolnak a mozdonyvezetők és a teherpilóták

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 07. kedd, 16:36

A Deutsche Bahn, a legnagyobb német vasúttársaság mozdonyvezetői kedd este 21 órától szerda reggel hat óráig tartanak munkabeszüntetést követeléseik nyomatékosítására. Szeptember elején már két alkalommal tartottak háromórás figyelmeztető sztrájkot.

    A mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) egyebek között 5 százalékos béremelést és a heti munkaidő két órával való csökkentését szorgalmazza. Sztrájkra szólították fel a jegykezelőket és a vasúti büfékocsik kiszolgáló személyzetét is.

    Két évvel ezelőtt, 2012-ben a GDL és a Deutsche Bahn vezetői két évre 6,2 százalékos béremelésről szóló megállapodást kötöttek.

    Eközben feszült a helyzet a légiközlekedési ágazatban is, ahol a Lufthansa légitársaság pilótái augusztus vége óta több hullámban sztrájkoltak a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása miatt.

    Most, az ötödik hullám keretében, szerdán hajnali három órától csütörtök 22 óra 30 percig a teherszállító gépek pilótái tartanak munkabeszüntetést, amely minden német repülőteret érint. A Lufthansa vezetői bejelentették, hogy 21, Frankfurtból induló járatot máris töröltek. Azt ígérték, hogy szerdán alternatív javaslattal állnak elő.

    A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi, és egyebek között azzal érvel, hogy az utaskísérők érdekképviseletével a közelmúltban kötött megállapodásban éppen az szerepel, hogy a korai nyugdíjazás alsó korhatára 55 év, ami a jelenlegi és a jövőben alkalmazandó utaskísérőkre egyaránt vonatkozik.

    A Lufthansa 5400 pilótáját képviselő szakszervezet és a munkaadó konfliktusa több mint fél éve tart.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németországban sztrájkolnak a mozdonyvezetők és a teherpilóták.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector