Startlaphoz Csatlakozz!

Nagyon stresszesek a magyar munkahelyek

Andor László: A munkahelyi stressz megelőzése a társadalom egésze számára hasznos

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 08. szerda, 07:25

A munkahelyi stressz megelőzése egyaránt hasznos a munkavállalók, a vállaltok és a társadalom egésze számára - mondta a Napi.hu-nak Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa.

- Mely európai országokban a legkevésbé és a leginkább stresszesek a munkavállalók?

- Egy 2014-ben készített Eurobarometer felmérés szerint, az európai munkavállalók 53 százaléka tartja úgy, hogy a stressz az egészséget és biztonságot veszélyeztető legfőbb ok a munkahelyen. A tagállamokat tekintve Svédországban (67 százalék), Belgiumban és Horvátországban (59 százalék), Romániában és Magyarországon (58 százalék) azonosították be legtöbben a stresszt, mint egészséget és biztonságot veszélyeztető faktort. Ugyanakkor ezek a százalékok alacsonyabbak Észtországban (34 százalék) és Litvániában (36 százalék).

- Mely ágazatok a leginkább érintettek?

- Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (European Agency for Safety and Health at Work - EU-OSHA) által 2009-ben összegyűjtött adatok alapján az európai vezető-beosztásúak 79 százaléka tartotta úgy, hogy stressznek van kitéve a munkahelyén. Ez az arány különösen magas az egészségügyi és szociális szektorban (90 százalék), illetve az oktatásban és a közigazgatásban (85 százalék körül).

- Mekkora volt a legnagyobb olyan bírság, amit az Európai Unió területén róttak ki a túl stresszes munkahelyért?

- Erre vonatkozóan nincsen adat. Minden tagállam saját maga határozhatja meg, hogy mekkora bírságot szab ki.
A munkahelyi stressz költséges a vállaltoknak, hiszen az kihat a munkavállaló teljesítményére és nem egy esetben munkából való hiányzáshoz vezet. A munkahelyi stressz megelőzése hasznos a munkavállalóknak, a vállaltoknak és a társadalom egészének. Emiatt is különösen fontosnak tartom a 2014-2015-ös Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt! kampány támogatását. Ez a kampány segít felhívni a figyelmet a munkahelyi stresszel és pszichoszociális kockázatokkal járó következményekre és a munkáltatókat, a vezetőket, a munkavállalókat és ezek képviselőit együttműködésre ösztönzi a ezen kockázatok kezelése érdekében.

 Amennyiben szeretne több információhoz jutni a munkahelyi stressz csökkentésével kapcsolatban, akkor jöjjön el ön is a CGP Central Europe Kft. támogatásával 2014. október 14-én - Munkavédelem másként címmel - megrendezendő konferenciára, melyen többek között Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa, és Dr. Árvai Éva, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának orvos tanácsadója is előadást tart.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Andor László: A munkahelyi stressz megelőzése a társadalom egésze számára hasznos .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector