Startlaphoz Csatlakozz!

Orbán Viktor részt vesz az találkozón

A fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem a foglalkoztatásról szóló EU-csúcs fő témája

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 08. szerda, 08:30

A fiatalok körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliség megoldásáról tanácskoznak szerdán Milánóban az Európai Unió állam- és kormányfői. Az unió foglalkoztatási csúcstalálkozóján Orbán Viktor magyar kormányfő is részt vesz.

    Nem ez az első hasonló találkozó: az uniós vezetők tavaly Berlinben és Párizsban egyeztettek az uniós foglalkoztatottság kérdéseiről. Mivel korábban Brüsszel elindított néhány, az ifjúsági munkanélküliség felszámolását célzó programot, a milánói találkozón jobbára az egyes kezdeményezések hatékony megvalósítására és az ezekkel összefüggésben bevezetett strukturális reformokra összpontosítanak majd a résztvevők.

    José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke kedden arra szólította fel az EU-tagállamokat, hogy törekedjenek a munkanélküliség elleni küzdelem érdekében kidolgozott programok megvalósítására. Barroso kijelentette: az európaiaknak a jövőhöz reményre van szüksége. „Ahhoz, hogy ez sikerülhessen, a tagországoknak teljesíteniük kell korábban vállalt költségvetési hozzájárulásaikat” - tette hozzá.

    Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos kedden azt hangsúlyozta, hogy az egyes EU-országok reformtörekvései alacsony hatásfokot mutatnak, különösen az ifjúsági munkanélküliség leküzdése területén. Andor László mindenesetre bízik az úgynevezett ifjúsági garancia sikerében. Ennek keretében a 25 év alatti fiatalok négy hónapon belül munkához, szakmai gyakorlathoz vagy képzési lehetőséghez juthatnak.

    Az eddigi erőfeszítések ellenére az EU-tagállamokban továbbra is riasztóan magas a munkanélküliek száma. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint augusztusban az állástalanok aránya az európai közösségen belül már harmadik hónapja 11,8 százalékot tett ki. Ez azt jelenti, hogy mintegy 18,3 millió európai lakos maradt munka nélkül.

    A statisztikai adatokat tekintve elmondható, hogy különösen a fiatalokat érinti súlyosan az EU-n belül tapasztalható állástalanság: augusztusban az összes tagország 25 év alatti fiataljai közül 3,3 millióan nem rendelkeztek bejelentett munkahellyel, és ez a korcsoportban mért lakosságszám 23,3 százaléka. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magasabb arány részben statisztikai okokra vezethető vissza: a fiatalok korcsoportjában a munkaképesek száma különösen alacsony, mivel az adathalmazból kizárják a tanulói jogviszonnyal rendelkezőket. 

    Különösen Görögországban és Spanyolországban elkeserítő a helyzet, ahol minden második fiatalról elmondható, hogy huzamosabb ideig nem talál munkát. A szerdai csúcstalálkozónak otthont adó, és az EU soros elnöki tisztséget betöltő Olaszországban ugyancsak átlagon felüli a fiatalok körében tapasztalt munkanélküliség aránya. Emiatt maga a dél-európai ország, valamint Matteo Renzi olasz kormányfő reformtörekvései ugyancsak előkelő helyen szerepelnek az EU-csúcs napirendjén.

    Az EU állam- és kormányfőinek találkozóját megelőzően a tagországok foglalkoztatásért felelős miniszterei és a munkaügyi hivatalok vezetői tanácskoznak Milánóban. Az egyeztetésen a tárcavezetők és a szakértők áttekintik a munkanélküliség elleni küzdelem területén elért eredményeket, különös tekintettel a fiatalok körében tapasztalt állástalanság csökkentésére.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem a foglalkoztatásról szóló EU-csúcs fő témája .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector