Startlaphoz Csatlakozz!

EU-csúcstalálkozó

Van Rompuy: a munkanélküliség a legnagyobb kihívás Európában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 09. csütörtök, 12:20

A munkanélküliség jelenti a legnagyobb kihívást Európában - hangoztatta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió állam- és kormányfőinek szerdai milánói csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón. A csúcstalálkozón részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

    A fiatalok munkanélkülisége az európai gazdaság csapása, de Európa ezt a küzdelmet is megnyerheti - tette hozzá José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke. Barroso arra emlékeztetett, hogy nem régen még az euró-övezet felbomlását jósolták Európában. „Az euró ellenállt és sikerült helyreállítanunk az európai stabilitást” - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke.

     Az EU állam- és kormányfői alig három órás találkozójának a végén Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Martin Schulz az Európai Parlament elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár, Francois Holland francia elnök és a vendéglátó Matteo Renzi olasz miniszterelnök nyilatkozott a sajtónak. 

    Herman Van Rompuy arra emlékeztetett, hogy jelentős különbségek léteznek a tagállamok között: ott, ahol a legmagasabb a fiatalok munkanélkülisége, ötven százalékponttal több az állastalan fiatal aránya mint a fiatalok között a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát mutató tagállamban. Van Rompuy kijelentette: „a tagállamok által követett nemzeti foglalkoztatási politika teszi a különbséget”. 

    Martin Schulz elmondta: az EU 2014-2015-ben hat milliárd eurót szán „konkrét projektekre” a fiatalokat célzó állásteremtésre. Ezen kívül az Európai Bizottság új elnöke Jean-Claude Juncker által ígért 300 milliárd eurós beruházási program is ösztönzés lesz a gazdasági növekedésre és foglalkoztatásra. „Azon leszünk, hogy minden ne csak papíron szerepeljen” - mondta Schulz. Hozzátette: az EU eddig nem használta fel a rendelkezésre álló összes forrást. 

    Angela Merkel úgy fogalmazott, fontosak a befektetések, de tudni kell, melyik a jó befektetés. A német kancellár úgy vélte, a fiatalok számára az a legnagyobb segítség, ha tudják, melyek a jövő szakmái. 

    Francois Hollande francia elnök kijelentette: „Európának lehetőséget kell nyújtania a fiataloknak, ha Európa nem ad reményt, a népek eltávolodnak tőle”. Hollande megerősítette a csúcson elhangzott javaslatát, hogy az EU 2020-ig 20 milliárdot költsön az állástalan fiatalok munkába állítására. Az Ifjúsági Garancia program megvalósítására szánt források növelését Róma is támogatja. 

    Hollande ugyanakkor megjegyezte: újabb milliárdok helyett először az eddigi EU-s forrásokat kell felhasználni. 

    Merkelnek arra a mondatára, hogy reméli, hogy Párizs és Róma tiszteletben tartja az előírt 3 százalékos költségvetési hiányt, Hollande úgy reagált, hogy Franciaország igyekszik ezt betartani. Matteo Renzi olasz miniszterelnök ezzel kapcsolatban a csúcson úgy fogalmazott: „a kizárólag kötelezettségekből álló Európa meddő, ezzel Európa nem tesz mást mint szívességet tesz az európai politika ellenzőinek”. 

    A csúcs résztvevői gratuláltak Matteo Renzinek az olasz kormány munkaügyi reformjáért, amelyről a római parlamentben még folyik a bizalmi szavazás. 
      
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van Rompuy: a munkanélküliség a legnagyobb kihívás Európában .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector