Startlaphoz Csatlakozz!

A korkedvezményes nyugdíjazás december 31-én megszűnhet Magyarországon

Pataky Péter: 60 ezer ember nyugdíjával játszik a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 10. péntek, 10:30

Egyelőre nem tudni, hogy mit tervez a kormány a korkedvezményes nyugdíjakkal. Szakszervezeti vezetők demonstráltak, és levelet is írtak, hogy megismerhessék a kormány elképzeléseit, de egyelőre senki nem mond semmit. A korkedvezményes nyugdíjazás december 31-én megszűnhet Magyarországon. Ha eltörlik, 20 milliárd forinttól eshet el a költségvetés – írja az Origo.
 
A választásra koncentrálnak
 
  Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az Origónak azt mondta, 60 ezer ember nyugdíjával játszik a kormány. A korkedvezményes nyugdíj ügyének tologatása már évek óta tart, nincs rendezve törvényi szinten. A kormány és a szakszervezetek korábban abban állapodtak meg, hogy 2014. december 31-ig fenntartják a rendszert, de azt senki nem tudja, hogy mi lesz 2015. január 1-jén.
 
   A szakszervezeti vezető elmondta: a kormányzat csak az önkormányzati választásokra koncentrál, és a választás finisében áll a közigazgatás.  A szakszervezetek keddi demonstrációjára reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta: "Bízunk benne, hogy az önkormányzati választási kampány finisében demonstrációt szervező szakszervezetek a kormány partnerei lesznek ebben a munkában, a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak további növelésében." Hozzátették: a nyugdíjrendszer fenntartható, és a kormány megőrzi a nyugdíjak értékét, valamint tisztes munkát biztosít.
 
Húszmilliárdos öngól?
 
   Pataky Péter szerint a korkedvezmény nem kegy, nem jótékonyság. A veszélyes munkakörben dolgozó emberek, a bányászok, sugárveszélyes munkahelyeken, melegüzemekben dolgozók, busz- és vonatvezetők a testi épségüket, egészségüket, családjukat áldozzák a munkáért. Pataky Péter szerint öngólt lőne a kormány azzal, ha eltörölné a korkedvezményes nyugdíjazást.
 
  Az MSZSZ elnöke azt mondta: a munkáltatók 2010-től a veszélyes munkakörökben dolgozók után 13 százalékos extra járulékot fizetnek. A költségvetésnek ez évente 20 milliárd forintos bevételt jelent. Pataky Péter abban bízik, hogy az október 12-i önkormányzati választások után sikerül időpontot egyeztetniük a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíj ügyéről.
 
Nem kellene megvárni egy tömegbalesetet
 
  A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége levelet írt Czomba Sándornak a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkárának, mert aggódnak a korkedvezményes nyugdíj eltörlése miatt.
 
  Varga Tibor, a KMSZ elnöke az Origónak azt mondta: nem kellene megvárni, hogy tömegszerencsétlenség történjen. Jelenleg a Volán-társaságoknál mintegy 10 ezer autóbusz-gépkocsivezető dolgozik, és a szakszervezet szerint orvosilag alátámasztható, hogy sofőrjeik 65 éves korukra komoly egészségromlást szenvednek el. Kevés férfi éri meg ma Magyarországon a 65 éves kort.
 
Korhatár előtt nincs nyugdíj
 
  Az Orbán-kormány a 2010-es ciklus elején kihirdette, hogy megszünteti a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ez az elv azonban már születésének pillanatában megdőlt, mert választási ígérete volt Orbán Viktornak, hogy 40 éves munkaviszony után lehetőséget ad a nőknek a korhatár előtti nyugdíjazásra.
 
Hatvanezren várnak válaszra
 
  A korkedvezményes nyugdíjra a jogosultságot férfiak esetében 10, nőknél pedig nyolc veszélyes munkaév után lehetett szerezni. A korkedvezményesek két évvel előbb mehettek nyugdíjba, mint a normál korhatár esetén. További évekkel többletkedvezményt lehetett szerezni.

Forrás: origo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pataky Péter: 60 ezer ember nyugdíjával játszik a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector