Startlaphoz Csatlakozz!

Sokszor a munkavállaló sincs tisztában azzal, hogy nincs bejelentve

Halálba torkollott a feketemunka: mit tehet az özvegy?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 10. péntek, 15:15

Évek óta égető probléma, hogy jottányit nem sikerült visszaszorítani a feketefoglalkoztatást a magyarországi munkaadók körében. Feltételezhetően a feketemunkának esett áldozatul az a férfi, aki Ausztriában munkavégzés közben leesett a létráról. Magyar foglalkoztatója ahelyett, hogy azonnali orvosi segítséget kért volna, a furgonjával nyolcvan kilométert autózva egy magyarországi kórházba szállította a dolgozót, aki műtét közben meghalt. Tapasztalatok szerint a munkavállalók nincsenek tisztában azzal, hogy ha kiderül, zsebbe kapják a pénzt, nemcsak a munkáltatójuk, hanem ők is jelentős bírságra számíthatnak – írja az adozona.hu.

  A napokban jelent meg a nyugat.hu cikke a tragikusan járt magyar szobafestő haláláról. Az írás arról számol be, hogy miután az Ausztriában dolgozó munkavállaló 4 méter magasból lezuhant, a magyar vállalkozó munkáltatója mindenféle orvosi ellátás igénybevétele nélkül furgonjával szállította haza a 80 kilométerre lévő Szombathelyre. Az 58 éves férfi műtét közben meghalt. A nyugat.hu információi szerint a munkavállaló nem volt bejelentve, és érvényes biztosítással sem rendelkezett.

   A sajnálatos eset alapja nem egyedi, évek óta visszatérő probléma, a feketefoglalkoztatás, mely nem csupán az adóhatóság és a munkaügyi felügyelet megtévesztése, hanem a biztosítási jogviszony hiánya miatt is veszélyes. Külföldön – különösen Ausztriában – ilyet tenni még nagyobb kockázat (magas összegű pénzbüntetés, feljelentés). A jogsértést elkövető munkáltató több millió forint összegű pénzbírságra és büntetőjogi feljelentésre számíthat.

   Az esetek többségében maga a munkavállaló sincs tisztában azzal, hogy a hatóságok felé nincs bejelentve, aki pedig erről tudomással bír, nem sok mindent tud tenni (maximum itthon fizeti maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot), ha szüksége van a munkára. A cikkből levonható következtetés szerint a munkáltató súlyos mulasztása, majd – vélhetően – az ezt követő szankciótól való menekülés egy ember halálát okozta.

   A hazai és európai uniós jogszabályok alapján az érintett vállalkozó köteles lett volna a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul kivizsgálni, annak eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben rögzítve. Mivel súlyos munkabalesetről van szó, a munkavédelmi hatóságnak azonnal be kellett volna jelenteni.

  A cikk szerint a munkavállaló napi 6 000 forintért dolgozott. Az nem derül ki, hogy ezért 8 vagy netán 12 órában történő munkavégzést vártak el, kétségtelen, a 8 órára történő visszaosztással sem jutunk nagy összeghez, különösen, hogy ausztriai munkavégzésről volt szó. Ennek vonzataként a munkáltató további komoly összegű bírságra számíthat.

   A hasonló esetekben a szerencsétlenül járt munkavállaló hozzátartozója – sikeres bizonyítás esetén – sérelemdíj iránti igényt is érvényesíthet a vállalkozóval szemben. A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései szerint az eltartott hozzátartozó, ha a károkozással összefüggésben a munkavállaló meghal, a károkozással összefüggésben felmerült kárán túlmenően olyan összegű tartást pótló kártérítést is igényelhet, amely szükségletének – a tényleges vagy az elvárhatóan elérhető munkabérét, jövedelmét is figyelembe véve – a sérelem előtti színvonalon való kielégítését biztosítja.

  Utalni kívánok arra a hazai gyakorlatra is – elsősorban a kereskedelem, a vendéglátás vagy az építőipar szegmenseire jellemzően –, amikor a munkáltató a munkabért vagy annak egy részét borítékban, a járulékok levonása, adók befizetése nélkül készpénzben adja át a munkavállaló számára. Ezzel csökkenti az adóbevételt, saját magának azonban szép summát tud megspórolni.

   A munkavállaló kénytelen elfogadni ezt a helyzetet, ha tisztességes bérért kíván dolgozni, azonban ha fény derül rá, mindkét félnek van veszítenivalója. A lebukás veszélye igazán akkor nagy, amikor a felek között elszámolási vita alakul ki. Ezen időpontig egy esetleges adóhatósági ellenőrzés is csak nagyon kivételes esetben tudja feltárni a szabálytalanságot.
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Halálba torkollott a feketemunka: mit tehet az özvegy?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector