Startlaphoz Csatlakozz!

Alacsonyabb a frissen végzettek között a munkanélküliség

Ennyit ér ma a diploma: kik viszik haza a legtöbb pénzt?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 11. szombat, 16:58

Továbbra is sokat számít a diploma: nemcsak kevesebb a frissen végzettek között a munkanélküliség, de már fiatalon is bőven az átlag felett keresnek. A legtöbbet az informatikus, műszaki és gazdasági területen diplomát szerzők vihetik haza. De vajon kik azok a frissdiplomások, akik 100 ezernél is kevesebbet keresnek, és mennyiben befolyásolja a későbbi fizetést a tanulmányi eredmény? – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

   A felsőfokú végzettség munkaerő-piaci hozadéka továbbra is megmutatkozik. Egyrészt a frissdiplomások körében mért alacsony munkanélküliségi arány (5,8%) alatta marad a KSH által 25-54 évesek körében mért 9,6 százaléktól. Másrészt pedig a felsőfokú végzettség jövedelmi előnyt is jelent: az itthon dolgozó frissdiplomások nettó átlagjövedelme 168 ezer forint, ami közel 20 ezer forinttal magasabb, mint az átlagos nettó kereset - derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb tanulmányából.
 
   Az adatok szerint legtöbbet az informatikus végzettségűek keresnek, átlagosan havi nettó 231 510 forintot, a külföldön munkát vállaló friss diplomások pedig ennél is többet, havi nettó 248 050 forintot visznek haza. Ez csaknem 40 százalékkal magasabb az átlagos pályakezdő fizetésnél, és 18-19 százalékkal magasabb a műszaki (195 370 forint) és a gazdaságtudományi területen (193 450 forint) várhatónál. Jövedelmi hátrányt elsősorban a pedagógusképzéshez, a művészeti és bölcsészdiplomákhoz társíthatunk. 
Frissdiplomások havi nettó jövedelme:

130 ezer Pedagógusképzés
132 ezer Művészeti
155 ezer Bölcsészettudományi
157 ezer Agrártudományi
160 ezer Sporttudományi
162 ezer Természettudományi
163 ezer Társadalomtudományi
176 ezer Orvos-ésegészségtudományi
188 ezer Jogi
194 ezer Közigazgatási,katonai,rendészeti
209 ezer Gazdaságtudományi
224 ezer Műszaki
248 ezer Informatika
 
   A legjobban jövedelmező frissdiplomás szakmának a szoftverfejlesztő számít egyébként, 258 ezer forintos nettó átlagjövedelemmel. Irodai adminisztrátorként vagy óvodapedagógusként a frissdiplomások havi nettó átlagkeresete 100 ezer forint alatt marad.

  A magánszféra vállalatai által kínált jövedelmek lényegesen magasabbak (átlagosan 45 ezer forinttal), mint a közszférában mért átlagkereset. A magánszférán belül is a külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai számoltak be a legnagyobb keresetről.
 
A férfiak többet keresnek, sokkal többet
 
  Jelentős a jövedelmi különbség a nemek között: a frissdiplomás férfiak átlagosan havi 50 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél. Habár a különbségre nyilvánvalóan kihatással vannak az elhelyezkedés szakterületi eltérései (a legjobban fizetett informatikai vagy műszaki területeken általában férfiak dolgoznak), a legtöbb területen akkor is legalább 30 ezer forinttal kevesebb átlagbérről számolnak be a nők. A legkisebb különbség a bölcsészettudományi területen mérhető, de mértéke itt is megközelíti a húszezer forintos havi átlagot.
 
Mivel lehet még feljebb tornászni a kezdő fizetést?
 
   A felsőfokú tanulmányok alatti munkavégzés során szerzett szakmai tapasztalategyértelműen pozitívan hat a későbbi keresetre, addig a tanulmányok alatti nem szakmai munkavállalás esetében nem mértek jelentős jövedelmi eltéréseket a végzés utáni években. 

Ezenfelül az átlagnál jobban teljesítők is magasabb jövedelemről jeleztek vissza frissdiplomásként. Azonban a relatíve gyengébb tanulmányi eredmény nem feltétlenül párosul alacsonyabb átlagfizetéssel: a legalacsonyabb fizetési átlagokat az átlagos tanulmányi eredményűek között mérték.
 
   Az adatok szerint azok a diplomások, akik külföldön is részt vettek például diákcsereprogramban, magasabb átlagjövedelemre számíthatnak. A külföldi tanulmányokat folytatók átlagos bértöbblete megközelíti a havi nettó 60 ezer forintot. A frissdiplomásoknak egyébként 6,2 százaléka dolgozott már külföldön, és további 6,6 százalék a megkeresés időpontjában is külföldi munkavégzésről számolt be. A külföldi munkavállalás leggyakoribb célországa Németország, ezt követi Ausztria, majd az Egyesült Királyság. Leginkább a művészeti, sporttudományi és műszaki képzési területek diplomásai mennek külföldre, viszont a jogi és pedagógiai szakokon végzettek közül kevesebben dolgoztak másik országban.
 
Forrás: Pénzcentrum

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ennyit ér ma a diploma: kik viszik haza a legtöbb pénzt?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector