Startlaphoz Csatlakozz!

Eurostat statisztikai évkönyv

Közép-Magyarország nélkül hazánk szinte egy nagy nulla

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 13. hétfő, 08:33

Az Eurostat idén is közzétette statisztikai évkönyvét, melyben többek között szó esik a régiókban található fiatalok, idősek arányáról, a turisztikailag legkedveltebb régiókról, a vándorlási egyenlegről, születési rátáról, és arról, hogy melyik régiókban él a legtöbb külföldi. A statisztikai évkönyv a foglalkoztatottsági adatokról, munkanélküliségről is beszél, ám az egyik legfontosabb jellemző, a versenyképesség is terítékre került – írta meg a HVG.

   E szerint az EU 266 régiójából a versenyképességet tekintve a 10 legrosszabbul teljesítő között 5 görög, 3 román és 2 bolgár található. Az nem újdonság, hogy az EU déli része és a két legszegényebb tagállam nem áll túl jól a versenyképességet illetően, ám Lengyelországban, Cipruson, Horvátországban, a balti államokban és Magyarországon sem található olyan régió (a másik három említett ország mellett), mely az EU28-ak versenyképességi átlaga felett lenne.
 
   Ha a versenyképességre vonatkozó különböző indexeket lebontjuk, akkor az derül ki, hogy az alap versenyképességi alindex – mely az intézményeket, makrogazdasági stabilitást, infrastruktúrát, egészségügyet és alapfokú oktatást tartalmazza – tekintetében Magyarország az EU átlaga alatt található (más közép-európai országokkal együtt). Intézmények területén állunk a legrosszabbul, a 23. helyet csíptük el a 28 tagország közül, de a makrogazdasági stabilitásnál is csak a 19. helyen állunk. Előbbi területen a régióból Szlovénia a legjobb a maga 17. helyével, a makröokonómiai stabilitásnál pedig Bulgária az előkelő 7. helyet szerezte meg, a régióból Horvátország is hasonlóan jól teljesített, az 5. pozíciót csípték el. Magyarország itt a régióból a lista végén kullog a lengyelekkel.
 
   Az alapfokú oktatásnál ugyanakkor nem állunk rosszul, a 8. helyet szereztük meg, a lengyelek még nálunk is jobban állnak: a 4. pozíciót csípték el a 28 tagállam közül. A felsőoktatás és élethosszig tartó tanulás jellemzőnél a legjobb magyar régió a 266 uniós régióból a közép-magyarországi, a 156. helyen, ennél rosszabb eredményt a legjobban teljesítő nemzeti régiók közül csak Bulgária, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia és Málta tudott felmutatni. A legrosszabbul teljesítő magyar régió, a Dél-Alföld a 222. helyen kullog.
 
   A munkaerőpiaci-hatékonyságot illetően az látszik, hogy román, szlovák, cseh és szlovén fővárosi régió befért az első százba, Magyarországon itt is a közép-magyarországi régió hozta a legjobb helyezést: a 153. pozíciót. A legrosszabb magyar régió itt az észak-magyarországi, a 228. helyezéssel.
 
   Innováció területén a cseh, szlovák, magyar, szlovén fővárosi régió az uniós átlag felett található, ám egyik 2004-ben, illetve 2007-ben és 2013-ban csatlakozott új uniós tagállam egésze sem éri el ezt a szintet (Észtország picit megközelíti az EU-átlagot). Technológiai felkészültségben Magyarországon szintén a középső régió hozta a legjobb pozíciót (166.), a legrosszabbat pedig az Észak-Alföld (203.). Ebben a térségbeli tagállamban sem szerepelt sokkal jobban egyik legjobb régió sem. Az innovációs képesség területén a legjobban a pozsonyi régió szerepelt a térségből (30. hely), de Prága (56.) vagy Bukarest (51.) is jó helyen áll, a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régió a 74. helyet csípte el.
 
   A statisztikai évkönyv arra is felhívja a figyelmet, hogy – nem meglepő módon – a versenyképességi mutatók erős korrelációt mutatnak az egy főre jutó GDP nagyságával. A versenyképesség ugyanakkor szélesebb kört is számításba vesz, így nem csak a gazdaság mutatók számítanak bele a versenyképességi index alakulásába.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közép-Magyarország nélkül hazánk szinte egy nagy nulla.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector