Startlaphoz Csatlakozz!

Rengeteg a szabály

Nyugdíj, rokkantsági ellátás melletti munka: járulékok és korlátok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 13. hétfő, 16:45

Annak semmilyen korlátja nincs, ha valaki öregségi nyugdíj mellett akar dolgozni, de ha a nőknek járó 40 éves kedvezménnyel ment nyugdíjba, nem árt vigyázni, mennyit keres, mint ahogyan a rokkantsági ellátásnál is. A rehabilitációs járadéknál viszont a munkaidő a döntő. Az Adózónaösszeszedte a legfontosabb szabályokat.

  Rengeteg szabály bonyolítja azoknak az életét, akik nyugdíj mellett akarnak dolgozni. Aszerint, hogy valaki milyen nyugdíjat kap, más korlátok vonatkoznak rá, és más járulékokat kell fizetni.
 
1. Az öregségi nyugdíjasok helyzete egyszerű
 
  A legegyszerűbb annak a helyzete, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, kapja a nyugdíjat és mellette dolgozik is. Ennek semmi akadálya, sem felső korhatárt, sem jövedelemkorlátot, sem munkaidő korlátot nem kell betartania. Ilyenkor a foglalkoztatónak meg kell fizetnie a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, továbbá a nyugdíjasnak a munkabére alapján a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 10 százalék nyugdíjjárulékot. Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, és csak ekkor, a nyugdíjas foglalkoztatott köteles 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizetni.
 
   A nyugdíjasok dolgozhatnak vállalkozóként is. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ha úgynevezett kiegészítő tevékenységként vállalkozik, akkor havi 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ha viszont teljes jogú vállalkozó és van kifizetett járulékköteles jövedelme, akkor 10 százalék nyugdíjjárulékra kötelezett.
 
2. 40-es kedvezménnyel már bonyolultabb
 
  Azoknak a nőknek már bonyolultabb a helyzet, akik 40 éves szolgálati idővel, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt mentek nyugdíjba, és úgy dolgoznak, hogy még nem töltötték be a korhatárt. Ők addig vehetik fel korlátozás nélkül a nyugdíjukat, amíg a keresetük nem éri el az éves keretösszeget, ami a minimálbér tizennyolcszorosa (idén 1,827 millió forint). Ha a keresete meghaladja a keretet, a következő hónap 1. napjától év végéig, vagy az öregségi nyugdíjkorhatárig szüneteltetik az ellátás folyósítását.
 
3. Nem jó az állammal üzletelni
 
   Rosszabb azoknak, akik nyugdíjasként közalkalmazottként, köztisztviselőként, közszolgálati ügykezelőként, bíróként, igazságügyi vagy ügyészségi alkalmazottként, esetleg fegyveres szervnél dolgoznak. Az ő nyugdíjukat a munka idejére felfüggesztik.
 
4. A rehabilitációs ellátásnál a munkaidő számít
 
  Ha valaki rehabilitációs ellátást kap, akkor az időkorlátra kell figyelnie. Ugyanis az ellátást felfüggesztik, ha keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, és a heti munkaideje meghaladja a 20 órát.
 
5. A rokkantságit megszüntetik, ha túl sokat keres
 
   Ezzel szemben a rokkantsági ellátás melletti keresőtevékenységnél jövedelemkorlát érvényesül. A hatályos szabály alapján a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát. Mindezek alapján a rokkantsági ellátásban részesülők foglalkoztatása esetén a jövedelemkorlátra fokozottan figyelni kell.
 
   A rokkantságit vagy rehabilitácisó járadékot kapók járulékfizetése attól függ, hogy milyen jogviszonyban dolgoznak. A képlet nem egyszerű: ha valaki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, akkor legalább a minimálbér után 10 százalék nyugdíjjárulékot, a minimálbér másfélszerese után 8,5 százalék munkaerőpiaci-, és egészségbiztosítási járulékot fizet, míg a minimálbér 112,5 százaléka után fizeti meg a szociális hozzájárulási adót.
 
  A megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók után szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesíthető, amely a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százaléka lehet.
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj, rokkantsági ellátás melletti munka: járulékok és korlátok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector