Startlaphoz Csatlakozz!

A kikényszerített túlmunka jogsértő

Erkölcstelen és veszélyes: feljelentik a BKV-t

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 15. szerda, 08:40

Az év végére akár az egymilliárd forintot is elérheti a túlórák miatti extra kifizetés a BKV-nál. Az erős költségvetési mínuszban lévő közlekedési cég szakszervezetei ritka egyetértésben állítják: a kikényszerített túlmunka jogsértő, ráadásul jelentősen emeli a balesetek kockázatát – olvasható a Népszabadságban.
  
   Feljelenti a BKV-t a vállalat legnagyobb szakszervezete a sofőrökre kényszerített törvénytelen és életveszélyes mennyiségű túlóra miatt: az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) számításai szerint a fővárosi közlekedési társaság egy év alatt 15 hónapot dolgoztatna le a buszvezetőkkel.
 
   Az érdekképviselet egyúttal cáfolja a menedzsment állítását, amely szerint a 480 óra éves túlmunkát – amely 180-nal több a törvényesnél – maguk az agyonhajszolt járművezetők kérték volna. Nemes Gábor, az EKSZ elnöke végtelenül aljas módszernek tartja, hogy a BKV olyan munkaszerződés-módosítást tesz a sofőrök elé, amely szerint ők maguk kérik családi okokra hivatkozva a munkáltatót, hogy még többet túlórázhassanak. Az természetesen nem szerepel a dokumentumban, hogy az elmúlt években a cég minden juttatást elvont tőlük, csökkentek a keresetek és módosították a kollektív szerződést is. Az eljárás nemcsak törvénytelen (hiszen a munka törvénykönyve legfeljebb 300 túlórát engedélyez), hanem az egyébként is túlhajszolt sofőrök esetében igen kockázatos is – mutat rá Nemes. A járművezetők ennek ellenére úgy érzik, kötelező aláírniuk az eléjük tett kérelmeket, különben kirúghatják őket. Nemes a túlóraigény alapján úgy számol, hogy akár 300 járművezető is hiányozhat a budapesti közösségi közlekedés zavartalan lebonyolításához. Nagyjából annyi, amennyit a cég elbocsátott, illetve átirányított a Volánbuszhoz az agglomerációs járatok átadásakor.A „túlórakérelmeket” a dél-pesti telephelyen a múlt hét végén már kiosztották, de előbb-utóbb a csaknem kétezer sofőr mindegyike kézhez kaphatja a dokumentumot. A BKV a szakszervezet határozott felszólítására sem vonja vissza az intézkedést: a közlekedési cég nem tartja aggályosnak az eljárást.
 
   Az EKSZ ügyvédei viszont bizonyítottnak tartják a törvénysértést, ezért a szakszervezet feljelentést tesz a BKV ellen. A 480 óra rendkívüli munkavégzés a jogi állásfoglalás értelmében „nem tekinthető a munkavállaló javára történő eltérésnek”, márpedig a munkaszerződés legfeljebb a munkavállaló javára térhet el a munka törvénykönyvének előírásaitól.
 
  Teljesen jogszerűtlen a buszvezetők ilyen mértékű túlórára kényszerítése – erősíti meg az EKSZ elnöke által mondottakat Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének Szövetsége elnöke, aki szerint normális szervezéssel és némi előrelátással könnyedén megtakarítható lett volna az a több százmillió forint, amit most a túlórákra fizet ki a BKV. A közlekedési cég ugyanis már az első fél évben 500 milliót költött e célra, a kiadás az év végére könnyen elérheti az egymilliárdot. Holott a kasszából már így is hiányzik legalább 7-8 milliárd forint.
 
  A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) konzultációt kezdeményezett a rendkívüli munkavégzés miatt.
 
   – Évente 200 óra túlmunka rendelhető el, ami a munkavállaló egyetértésével 300 órára növelhető, de a busz- és trolivezetők akkor sem vezethetnek többet napi 9,5 óránál – hívja fel a figyelmet Szabó István, a BTDSZ elnöke, aki a kialakult helyzetet törvénytelennek és erkölcsileg is elfogadhatatlannak tartja. Az érdekvédő vonatkozó kérdésére a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnak a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága azt a választ adta: a 300 objektív szám, attól sem a munkaadó, sem a munkavállaló kérésére nem lehet eltérni.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Erkölcstelen és veszélyes: feljelentik a BKV-t.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector