Startlaphoz Csatlakozz!

Egyebek között 5 százalékos béremelést követelnek

Utasok milliói maradtak a pályaudvarokon a német vasutassztrájk miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 19. vasárnap, 09:26

Utasok milliói rekedtek szombaton a pályaudvarokon Németországban, mivel a vasutassztrájk miatt a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

    Súlyosbította a helyzetet, hogy Németország 16 tartományából 11-ben hétfőn kezdődik az egyhetes iskolai szünet, így sokan utaztak volna már a hét végén is a legkülönbözőbb helyekre.

    Nemcsak a távolsági, hanem a helyiérdekű vasúti közlekedésben is komoly fennakadások voltak. Berlinben és több más nagyvárosban is zsúfolásig megteltek a peronok. 

    A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság mozdonyvezetőit képviselő szakszervezet (GDL) szombat hajnali két órától hétfő hajnal négy óráig hirdetett munkabeszüntetést az utasszállító vonatoknál. A tehervonatok mozdonyvezetői 11 órával korábban, már pénteken elindították a sztrájkot. 

    A mozdonyvezetők szeptemberben már több alkalommal sztrájkoltak, hogy nyomatékosítsák követeléseiket. Érdekképviseletük egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és szorgalmazza a heti munkaidő csökkentését két órával. Emellett a bérmegállapodás hatályát ki akarják terjeszteni a vonatokat kísérő mintegy 17 ezer őrre, valamint a szakszervezethez tartozó egyéb vasutasokra is. 

     A mozdonyvezetők szerda délután 14 órától csütörtök hajnali 4 óráig tartottak munkabeszüntetést, a múlt héten kedden is kilencórás sztrájkot szerveztek, valamint szeptember elején két alkalommal tartottak háromórás figyelmeztető sztrájkot. 

    A vasúttársaság közlése szerint a távolsági vonatoknak csak az egyharmada indult el szombaton, és ideiglenes menetrendet vezettek be, hogy csökkentsék a zavarokat. A Deutsche Bahn sajnálatát fejezte ki az utasoknak a késések miatt, de a szakszervezetet hibáztatta a történtekért. 

    Ulrich Weber, a vasút humánpolitikai vezetője felelőtlennek és az esztelenséggel határosnak minősítette, hogy ilyen rövid értesítési idő mellett ilyen nagy sztrájkot tartsanak. Hozzátette, hogy a munkabeszüntetés naponta legalább egymillió eurós kárt okoz a cégnek. 

    A GDL pénteken jelentette be, hogy másnap hajnaltól országos szinten 50 órás munkabeszüntetést tart a 200 ezer mozdonyvezető.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Utasok milliói maradtak a pályaudvarokon a német vasutassztrájk miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector