Startlaphoz Csatlakozz!

Gyorsabban öregszünk, mint az európai átlag

Megszenvedi a nyugdíjrendszer a gyermektelenséget

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 20. hétfő, 09:56

A mai 10 százalékos gyermektelenségi arány 2030-ra 20-25 százalékra ugrik - legalábbis ez valószínűsíthető a jelenlegi tendenciák alapján. A társadalom öregedése is folytatódni fog a következő évtizedekben és ma is gyorsabban öregszünk, mint az európai átlag. Jelenleg a 60 éven felüliek száma 2,3 millió fő, azonban ez a szám 50 év múlva 3,3 millió lesz. Mivel a becslés szerint a népesség 9 millióra csökken, a 20 éven aluliak pedig mindössze 1,4 millióan lesznek, ez azt jelenti, hogy az aktív korú népesség csökken, ami az állami nyugdíjrendszer számára komoly teher lesz. Ez a fenti számok tükrében a nyugdíjkorhatár további kitolódásával és a foglalkoztatás változásaival is együtt jár majd – írja a Világgazdaság.

   A mostani nyugdíjrendszer és korhatár nem lesz fenntartható akkor, amikor 1975-ben még 175 ezren születtek, ma pedig 90 ezer körül van a születések száma. Vagyis abban a generációban, amelyik akkor lép a munkaerőpiacra, amikor az 1975-ös születésűek nyugdíjba mennek, 85 ezer munkavállalóval lesz kevesebb, mint nyugdíjas. Ez egyszerű logika és nem is nehéz ezt kiszámolni, hiszen harminc-negyven év múlva ezek a mostani kis évjáratok adják majd a munkavállalók derékhadát - mondja Spéder Zsolt, a a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.
 
   Hazánkban 1988 és 1990 között kezdődött a születések számának csökkenése, és azóta több mint öt évvel emelkedett a nők életkora, első gyermekük megszületésekor. A demográfusok erre számítottak, hiszen a fejlettebb európai országokban megfigyelték már ezt a trendet. Azt is tudják, veszélyes: kevésbé tervezhető és nagyobb a sikertelenség kockázata. A szülés halogatásának ugyanis nem szándékolt következménye lehet az, hogy a nők kicsúsznak az időből, és a gyermekvállalás elmarad. Ennek lehetnek biológiai és párkapcsolati okai is, hiszen 35 év felett a termékenység csökken, és az a kapcsolat, amiben nincs gyerek, törékenyebb.
 
   "Nem lepett meg bennünket a gyermekszám átmeneti csökkenése az elmúlt évtizedben, és a  teljes termékenységi arányszám szükségszerű visszaesése sem, hiszen ezt előre jeleztük a magatartásváltozás miatt - mondta Spéder Zsolt. - Igaz, az 1973 és 76 között született korosztálynál vártuk, hogy bepótolják majd az előző évek kiesését, de ez nem történt meg és egyre kevésbé valószínű. Ám ha a gyermekvállalási magatartás átalakulásának a halasztás a legfontosabb jellemzője, akkor a halasztás befejeztét követően a gyermekszámnak és a termékenységi arányszámnak a körülményektől függetlenül újra növekedésnek kellene indulnia. Erre azonban csak várunk. Ha a szülő nők átlagos életkora 2014-ben sem emelkedik, és nem lesz lényeges gyermekszám-növekedés, be kell látnunk, hogy újabb változással kell számolnunk, azzal, hogy nem csupán halasztásról, hanem a gyermekvállalás elmaradásáról van szó."
 
   A teljes termékenységi arányszám, ami a ténylegesen megszületett gyermekek számát jelenti, és 1990-ben 1,8 volt, már 1999 óta 1,3 körül stagnál. A környező országok esetében is lényeges volt a csökkenés, Csehországban például 1,1 volt a mélypont, de a kétezres évek közepén a legtöbb országban lényeges volt a javulás, és Csehországban például 1,5-re nőtt az érték. Nálunk ez elmaradt. S hogy ez mit jelent, azt jól példázza, hogy amíg Németországban ma 80 millió körüli lakossággal bír, Franciaország pedig 65 millió körülivel, 2050-ben mindkét ország 73 millió körüli népességgel rendelkezik majd. Ebből látszik milyen komoly népesedési következménye lesz annak, hogy míg Franciaországban 2,0, addig Németországban 1,4 a teljes termékenységi arányszám.
 
   Spéder Zsolt szerint számtalan magasan fejlett országában 2,0 körüli a termékenység, de nem mindenütt jellemző ez, így nyilván az intézményeknek és a családpolitikának is van hatása. Franciaországban jelentős pénzügyi hátránnyal jár a gyermektelenség az adórendszerben, ugyanakkor a gyermekellátás rendszere kiterjedt és sokszínű. Több jól működő modellt is ismerünk. A skandináv országokban azért jó a helyzet, mert általános, nagyon kiterjedt és rugalmas a gyermekellátás intézményrendszere. Ausztráliából terjedt el, hogy az első gyermek születését premizálja az állam. Ez egy jelentős összeg, amiből babakocsit, babaágyat és olyan dolgokat lehet vásárolni, ami ilyenkor nagy kiadást jelent a családoknak. Oroszországban is bevezették ugyanezt, és már néhány év után eredménye van. Az átgondolt ösztönző rendszer, a tervezhető családpolitika és ha az emberek jobban össze tudják hangolni a család és a munka feladatait, kedvező hatással járhat. Ellenben minden bizonytalanság kedvezőtlenül hat az ilyen hosszú távra szóló vállalásra.
 
Forrás: VG-online
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megszenvedi a nyugdíjrendszer a gyermektelenséget.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector