Startlaphoz Csatlakozz!

Jogeset

Háztartási kisegítés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 20. hétfő, 13:08

Jogos-e vagyoni és nem vagyoni kártérítés igénye szolgálati kötelmekkel összefüggő baleset után? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   Tájékoztató a Kúria által elbírált ügyről nem vagyoni kártérítés és háztartási kisegítés költsége tárgyában.A felülvizsgálati kérelemmel érintett tényállás szerint az I.r. felperes 2009. február 5-én szenvedett szolgálati kötelmekkel összefüggő balesetet. A II.r. felperes az I.r. felperes házastársa, közszolgálati jogviszonyban áll. Házasságukból 1997-ben a III.r., 2004-ben a IV.r. felperes született. A kiegészített igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint az I.r. felperes a balesetben a jobb térdízület első keresztszalag szakadását szenvedte el, továbbá nyaki gerincére lokalizálódó, három gyököt érintő porckorong előboltosulása és egy gyököt érintő porckorong sérve is ekkor keletkezett.
 
  A balesetet követően gondozói segítség összességében napi 1-2 órában határozható meg, és 12 hetes időtartamig volt szükséges. A nyaki sérülés alapján a nehéz és közepesen nehéz kerti és ház körüli munkák tekintetében I.r. felperes részvétele kizárt, ez folyamatosan fennálló. A háztartási munkák végzésében négy hét időtartamot tekintve kizárt volt, 11 hétig pedig korlátozottan volt képes, ezek után a korlátozottsága megszűnt.
 
   A felperesek keresete az I.r. felperes 2009. február 5-én bekövetkezett szolgálati kötelmekkel összefüggő balesetéből eredő vagyoni és nem vagyoni károk megtérítésére irányult.
 
   A munkaügyi bíróság ítéletével kötelezte az alperest az I.r. felperesnek 2.000.000 forint, a II.r. felperesnek 1.000.000 forint nem vagyoni kár; az I. és a II.r. felperes részére egyetemlegesen rehabilitációs költség,  gyógyászati segédeszköz, ház körüli, kerti munkákból kieső munka,  közlekedési többletköltség,  kísérő-, kulturális-,  gyógyszer többletköltség, valamint keresetveszteségi járadék megfizetésére. Ezt meghaladóan (az ápolási-gondozási díj címén, a háztartási többletmunka, élelemfeljavítás, a III. és IV.r. felpereseknek járó nem vagyoni kár címén előterjesztett, valamint a marasztalási összegeket meghaladó) keresetet elutasította.
 
   A másodfokú bíróság ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét a fellebbezett részében részben megváltoztatta.  Az alperest kötelezte a III.r. felperesnek 50.000 forint és ennek kamata, a IV.r. felperesnek 80.000 forint és ennek kamata nem vagyoni kártérítés megfizetésére. Az I.r. felperes keresetveszteségi járadék iránti keresetét elutasította, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.
 
   A felperesek felülvizsgálati kérelme az alábbiak szerint alapos.
 
   A felülvizsgálati kérelem alappal hivatkozott  jogszabálysértésre a III.r. és a IV.r. felperes nem vagyoni kára megtérítésére irányuló igény elbírálásánál. A másodfokú bíróság nem volt kellően figyelemmel a bírói gyakorlatra, a sérelem által előállt konkrét, a jogerős ítéletben is megállapított hátrányokra és azok súlyára: a balesetet megelőzően kialakult mozgásban gazdag életmód hátrányos megváltozására különösen a III.r. felperes esetében, míg a IV.r. felperesnél édesapja miatti féltésre, aggodalomra. A Kúria  a III.r. felperes esetében összesen 300.000 forint, a IV.r. felperes esetében összesen 500.000 forint kártérítést talált a nem vagyoni hátrányokkal arányban állónak.
 
  Téves az eljáró bíróságok álláspontja, miszerint a háztartási munka többletköltsége iránti igényt a felperesek csak harmadik személy igénybevétele esetén érvényesíthetnek. Az egységes ítélkezési gyakorlat szerint a kárral okozati összefüggésben felmerült költség akkor is terheli a munkáltatót, ha azt a hozzátartozó ingyen végzi. Nem köteles ugyanis ingyen munka végzésére a kártérítésért felelős munkáltató javára (2013.M.3. elvi döntés).
 
   Nem értékelték továbbá a bíróságok az orvosszakértői véleményben foglalt térdsérülés miatti 4 hetes fizikai munkavégzési tilalmat és a 11 hetes korlátozottságot, amely az I.r. felperes esetében minden fizikai munkára kiterjedt. Az erre vonatkozó összegszerűen előterjesztett kár vonatkozásában a döntéshozatal is elmaradt.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Háztartási kisegítés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector