Startlaphoz Csatlakozz!

A tavasszal kezdődött munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása

Újabb sztrájkot helyezett kilátásba a Lufthansa-pilóták szakszervezete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 21. kedd, 15:14

Újabb munkabeszüntetést helyezett kilátásba kedden a Lufthansa pilótáit képviselő szakszervezet, amelynek felhívására hétfő délután óta sztrájk bénítja a német légitársaságot.

    A Lufthansa hétfői és keddi menetrendjéből a járatok 65 százalékát, 1511 járatot kellett törölni a pilóta-szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) 35 órás sztrájkja miatt, amely kedden éjfélkor ér véget, de a szétzilált menetrend még szerdán sem áll helyre. Így törölték például a Frankfurtból Budapestre közlekedő szerda reggeli járatot is.

    A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt összesen 12 Budapestről induló és 13 Budapestre érkező járatot törölt.

    A sztrájk hétfő délután kezdődött a közepes hatótávolságú Airbus 320-as és Boeing 737-es gépeken, és kedd hajnalban a hosszú távú járatokra is kiterjesztették. Frankfurtban, a társaság központi repülőterén csaknem valamennyi interkontinentális járat kimaradt, és nem indítják a rövid- és közepes távú járatok többségét sem. A Lufthansa másik fő repülőterén, Münchenben nagyjából minden második járatot tudják üzemeltetni. A cég szerint a pilóták akciója 166 ezer utast érint. Frankfurtban kedden hosszú sorok alakultak ki a Lufthansa utaskezelő pultjainál, a társaság inni- és ennivalóval szolgálja ki a várakozókat. 

    A VC elégedett a sztrájkkal, a részvételi arány kiemelkedően magas - nyilatkozott kedden Markus Wahl, az érdekképviselet vezetőségi tagja a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban, hangsúlyozva, hogy még a héten újabb munkabeszüntetést szervezhetnek, ha a munkaadó nem változtat a pilóták követeléseit elutasító álláspontján. 

    A tavasszal kezdődött munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves koruktól előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de az új alkalmazottak körében 60 éves korra akarja emelni az előnyugdíjazás alsó határát.

    A 35 órás sztrájk tavasz óta a VC nyolcadik nyomásgyakorló akciója. A Lufthansa szerint a sorozatos munkabeszüntetések révén eddig 70 millió euró veszteséget szenvedtek el, a német sajtóban megjelent elemzői vélemények szerint azonban a 100 millió eurót is megközelítheti majd a mínusz.

    A sztrájk nem érinti a Lufthansa csoport többi tagját, az Austrian, a Swiss és a Brussels Airlines-t, valamint a Germanwings légitársaságot.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb sztrájkot helyezett kilátásba a Lufthansa-pilóták szakszervezete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector