Startlaphoz Csatlakozz!

A törvényes 300 órás túlórakeretet 480 órára emelnék

Túlóraháború a BKV-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 22. szerda, 14:26

Újabb szakaszába lépett a BKV és az Egyesült Közlekedési Szakszervezet közötti háború. Mint korábban közöltük a BKV „a dolgozók kérésére” hivatkozva a törvényes 300 órás túlórakeretet 480 órára emelné, ami a szakszervezet szerint nem más, mint a dolgozók kizsigerelése, ezért tiltakozott ellene, s törvénysértésért feljelenti a vállalatot. A múlt héten Bolla Tibor vezérigazgató válaszolt a szakszervezetnek, amelyből néhány sor - a cég közleményeként, név nélkül - nyilvánosságra került, teljes változata pedig a vállalat belső intranet hálózatán eljutott minden dolgozóhoz – írja a Népszava.

   A vezérigazgató a levélben azt írja: az érdekképviselet vezetőjének sajtóközleményében foglaltakkal ellentétben a járművezetők folyamatosan jelezték, hogy amennyiben erre lehetőség van, szívesen dolgoznának az alapórán felül.
 
   Ennek érdekében (mely a munkáltatóra nézve nem csak előnyökkel jár, hiszen a túlóra miatt pótlékot kell fizetni) a munkavállaló kérésére, közösen módosítják a munkaszerződést, melyben a hatályos jogszabályok alapján a munkavállaló javára el lehet térni. 
 
   Mivel mindez a munkavállaló kifejezett írásos kérésére és javára történik, társaságunk törvényesen és a jogszabályoknak megfelelően jár el. A BKV tehát a túlóra végzésére semmilyen körülmények között nem kényszeríti a munkavállalókat.
 
   A munkáltató a pihenőidők tekintetében is maximálisan a törvényes keretek között működik, azonban - az EKSZ sajtókommunikációjának eredményeként, és kérésére - a BKV kész megvizsgálni a járművezetői túlórák csökkentésének, esetleges megszüntetésének lehetőségét, melynek következményeként értelemszerűen a dolgozók jövedelme is csökkenne. Ez esetben a munkavállalókat képviselő érdekképviseletnek sikerül elérni a dolgozók érdekeivel ellentétes alacsonyabb keresetet.
 
   A BKV tehát arra törekszik, hogy a munkavállalók és a társaság érdekeinek megfelelően járjon el ebben a kérdésben is, jelen helyzetben azonban úgy látja, hogy a szakszervezet az érintett dolgozók kifejezett kérése ellenére kívánja a túlórák kiadását megszüntetni. Eddig Bolla Tibor vezérigazgató levele, és íme néhány részlet a szakszervezet válaszából:
 
   Tisztelt Vezérigazgató Úr! Nagyon vissza kell fognom magam, hogy ne sértsem meg önt, azon állítások miatt, amelyeket megfogalmazott... Ugye, kedves vezérigazgató úr, nem gondolja komolyan, hogy mi a törvényes túlóráktól akarjuk megfosztani az önnek és a BKK-nak egyébként is végtelenül kiszolgáltatott munkavállalókat?...
 
   Ön azt állítja a közleményében, hogy a dolgozók folyamatosan kérték az alapórán felüli túlórát. Ezzel szemben mi nyilvánosan, több tucatnyi nyomtatott újságban és elektronikus hírportálon megjelent cikkben leírtuk: nem az alapórán felüli, hanem az Mt. és a Kollektív szerződésben rögzített 300 óra feletti foglalkoztatás, a törvénytelen 480 óra kierőszakolását kifogásoljuk.
 
   Határozottan visszautasítom, hogy az Egységes Közlekedési Szakszervezetre hárítsa a túlórák csökkentésének terhét, és annak következményét, a keresetek visszaesését! 
 
   Sajnálattal kell megállapítanom, hogy ön veszélybe sodorná munkavállalók százait azáltal, hogy a már jelenleg is kimerült dolgozókat tovább zsigereli, kihasználva azt a helyzetet, hogy nehéz körülmények között élnek, és a munkakörülményeik is jelentősen romlottak...
 
  A túlfoglalkoztatás egyik következménye lehet a kimerült dolgozók közforgalomban felerősödő baleseti kockázata... Nem rabszolgaként kellene kezelni a kollégákat, hanem munkatársként, megfelelő bérezés mellett foglalkoztatni őket. Eddig a szakszervezet válasza, amelyet Nemes Gábor írt alá.
 
   Az EKSZ elnökének kommentárja lapunknak: a 480 túlóra azt jelenti, hogy 12 helyett 15 hónapot kell dolgozniuk a sofőröknek egy évben. Ez borzasztóan megterhelő. A legtöbb járművezető azonban még így is vállalná, mert ezzel is nő a keresete.
 
   Az elmúlt néhány évben ugyanis fokozatosan elvett tőlük a cég minden juttatást, megnyirbálták a kollektív szerződést, csökkentek a keresetek. Ezért ezeket az embereket a több pénz reményében könnyű rávenni arra, hogy dolgozzák halálra magukat.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Túlóraháború a BKV-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector