Startlaphoz Csatlakozz!

Rámegy az egészségük a túlórákra

KASZ: jelentősen nőtt az alkalmazottak terhelése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 22. szerda, 13:51

Két dolog kell ahhoz, hogy egy pénztáros egyszerre két sornak is beüsse a vásárlások árát a gépbe: egy forgószék és erős idegek. Amikor az egyik kasszánál nincs vagy kevesebb a vevő, a pénztáros átfordul a másik pénztárgéphez és ott dolgozik tovább – ez csak egy a sok lelemény közül, amivel mostanában a mintegy 250 ezer főt foglalkoztató kiskereskedelemben a munkaadók kísérleteznek, hogy a korábbinál jóval kevesebb alkalmazottal is fenntartsák az áruházak működését – olvasható a Népszabadságban.

   A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KASZ) szerint az utóbbi egy évben a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt az alkalmazottak terhelése, miközben a fizetések nem vagy csak alig emelkedtek az ágazatban. A KASZ nemrég félezer munkavállalóval készített anonim felmérése szerint a dolgozók 70 százaléka arról számolt be, hogy az utóbbi időben mind túlterheltebbek.
 
  S ezzel párhuzamosan 62 százalékuk állandó kimerültségről számolt be, míg 33 százalékuk úgy érzi, hogy a túlmunka az egészségük rovására megy. A válaszadók között a legnagyobb konszenzus – 89 százalékos – arról volt, hogy a cégüknek jóval több dolgozót kellene felvenni a munka normális keretek között történő elvégzéséhez. Utóbbi tekintetében azonban a tendencia ép ellentétes.
 
   Sáling József, a KASZ elnöke szerint az ágazatban foglalkoztatási krízis fenyeget, nem véletlen, hogy a szakszervezet egyeztetést kezdeményezett a munkáltatók és az állam képviselőivel. Az elnök szerint jellemző, hogy a munkaadók átgondolják a dolgozóikkal fennálló munkaszerződéseiket, és akit csak tudnak, részmunkaidőssé „fokoznak le”. Ez a gyakorlat – a munka egy részét diákmunkásokkal végeztetik el – a nagyobb városokban eddig is jellemző volt, míg a kisebb települések boltjaiban teljes munkaidőben foglalkoztatták a dolgozókat.
 
  Immáron azonban a vidéki boltok is egyre inkább részmunkaidőre állítják át a dolgozóikat. Ez annál is inkább valószínű, mivel az utóbbi másfél év változásai – például a dohánykereskedelem átalakítása – elsősorban a vidéki boltokat érintette igen súlyosan – mint azt korábban megírtuk, egy év alatt több ezerrel csökkent a vidéki üzletek száma.
 
   A nagy áruházláncoknál eddig is megszokott volt, hogy költségkímélési okokból gyakorlatilag a működőképességük határáig csökkentették a dolgozói létszámot. Ehhez adódik, hogy a nagy láncoknál eleve jellemzően rendkívül magas a fluktuáció, így hallani olyan áruházláncról, amelynél a munkavállalók 65 százaléka cserélődött le egy év alatt.
 
  Az utóbbi években azonban igen komoly hatások érték a szektort. A kormány által rendre kinyilvánított belső piaci növekedés inkább csak papíron volt igaz, a valóságban az ágazat 2007-ben elindult recessziója 2012-ben érte el a mélypontot és érdemi fellendülés azóta sem következett el. Ebbe a piaci helyzetbe robbant be előbb a nagy láncok jövedelmezőségét lenullázó ágazati különadó, majd a nagyokat és a kicsiket egyaránt súlyosan érintő trafikosítás, amely akkora forgalmat vont el a kiskereskedelmi hálózattól, hogy már a korábbi dolgozói létszámot is nem vagy alig tudják fenntartani.
 
   Ennek is betudható, hogy míg az ágazat dolgozói között vonzó lehetőség volt egyik-másik nagy láncnál dolgozni – egy-egy árufeltöltői állást nem ritkán több százan pályáztak meg –, ez a fizetések gyengülésével és a munkateher növekedésével lassan szertefoszlani látszik, így a szakszervezetnél jellemző példaként említették, hogy nemrégiben egy dunántúli nagy áruházhoz is már alig lehetett embereket toborozni a munkára.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - KASZ: jelentősen nőtt az alkalmazottak terhelése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector