Startlaphoz Csatlakozz!

Igazságosabb forráselosztást akar a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár

Az 1,34 gyerek kevés, óvodába járatáshoz kötik a családi pótlékot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 22. szerda, 15:26

 A ma Magyarországon egy édesanyára jutó 1,34 gyerek nagyon kevés. Nem nyitják újra a tébolydát, ilyen tervek nincsenek. Lesz viszont életpályamodell a szociális területen dolgozóknak is, s a kötelező óvodáztatáshoz kötik majd a családi pótlék kifizetését. Ezeket hétfőn Siófokon hallottuk a szociális igazgatók egyesületének konferenciáján, melyen két államtitkár is vázolta a szaktárca elképzeléseit a 350 résztvevő előtt– írja a sonline.hu.

  – Igazságosabb forráselosztást, a nehezebb helyzetben élők, a hátrányosabb helyzetben lévők javára – fogalmazta meg az egyik alapcélt Czibere Károly társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki az elmúlt évek eredményei közé sorolta a szociális állami normatívák növekedését, vagy a filozófiaváltást a nevelőszülői ellátás terén. Arról is beszélt: 2016-tól megszűnhet a pályázati rendszer az ágazatban, „azért, hogy kiszámíthatóbban tudjanak tervezni a szolgáltatók”. Nem tervezik a tébolyda újranyitását, más irányú a gondolkodás – mondta hétfőn Siófokon Czibere Károly államtitkár. Viszont – tette hozzá – a gyenge színvonalú szolgáltatásokat sem akarják fenntartani, „januártól kidobjuk a hajóból azokat, akik csak a pénzre utaznak”. Az államtitkár szerint sok ma még a visszaélés, a csalás, ezért is fontos az ellenőrzés hatékonyságának a növelése. Nagyon sok területen ugyanakkor eszményi munkavégzés zajlik, azokat tehát meg kell becsülni, akik kitartanak. Szakmai bizottságokban készítik elő az életpályamodellt a szociális területen dolgozók számára, melyet lépcsőzetesen vezetnek majd be. – Azért, hogy ne csak gesztusértéke legyen a szakmai megbecsülésnek, hanem anyagiakban is kifejezhető – így Czibere Károly. – A bérpótlék már a kormány elkötelezettségét mutatta ezen a téren. 

   A gyermekjóléti szolgálatot erősítik, miközben kiemelt figyelmet fordítanak a közpénzek hatékonyabb elköltésére. Azt a példát hozta fel erre az államtitkár, hogy a házi segítségnyújtásban olyan, aligha hatékony tevékenységekre is költik az adófizetők pénzét, mint szalmabálakötözés, hurkatöltés, metszés. 

   A demográfiai kihívások a legnagyobb problémák közé tartoznak – erről már Novák Katalin család-és ifjúságügyekért felelős államtitkár beszélt a siófoki konferencia résztvevői előtt. Riasztó grafikonjaiból az derült ki: 1981 óta, harminchárom esztendő alatt csaknem egymillióval csökkent az ország lakossága, miközben ma egy édesanyára 1,34 gyermek jut. – Ez a termékenységi mutató ma már annyira alacsony, hogy 2,1 gyermek esetében lenne csak tartható hosszú távon a jelenlegi lakosságszám – magyarázta. – Felmerül a kérdés, érdemes-e erőfeszítéseket tennünk ennek érdekében, van-e remény? A választ egy kutatás adatai adják meg, miszerint jelentős a különbség a között, hogy egy család hány gyermeket tervez és mennyi születik végül meg. Ha a tervezett gyermekek megszületnének, az hozhatna demográfiai fordulatot.

  A termékenységi mutatóval hazánk az európai sor végén kullog. Novák Katalin szerint ez ma ott a legkedvezőbb, ahol az édesanya a gyereknevelés mellett munkát is tud vállalni. Megfordult tehát a trend az elmúlt tíz-tizenöt évben, hiszen korábban a  déli országok álltak a rangsor élén, ahol otthon maradtak az édesanyák a kicsik mellett. Mára viszont az északi országok vették át a vezetést, ahol jó a nappali gyermekellátás és van lehetőség az anya elhelyezkedésére. A bölcsődei hálózat fejlesztése tehát – tette hozzá az államtitkár – hazánkban is kulcsfontosságú, annak érdekében, hogy minden három év alatti gyermek édesanyja el tudjon menni dolgozni, akinek ilyen szándékai vannak. Ezt egészíti ki egyebek között a családi adókedvezmény (négy év alatt állítólag 800 milliárd forint maradt így a családok zsebében, szakemberek csak azt vitatják, hogy pont a legrászorultabbakéban, vagy sem? – a szerző), vagy a részmunkaidős foglalkoztatás támogatása. Bevezetik a kötelező óvodáztatást három éves kortól, amit összekapcsolnak a családi pótlék folyósításával. – Amióta csak annak adunk családi pótlékot, aki iskolába járatja a gyermekét, negyven százalékkal csökkent az iskolai hiányzás – állította Novák Katalin. – Bevált tehát a módszer, ezt terjesztjük ki az óvodába járatásra is. 

Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az 1,34 gyerek kevés, óvodába járatáshoz kötik a családi pótlékot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector