Startlaphoz Csatlakozz!

Megkezdődött a Márkushegyi Bányaüzem bezárása

A Vértesi Erőmű Zrt. 270 fős csoportos létszámleépítést jelentett be

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 23. csütörtök, 07:05

 A Vértesi Erőmű Zrt. 270 fős csoportos létszámleépítési bejelentésével megkezdődött a Márkushegyi Bányaüzem, az ország egyetlen mélyművelésű bányájának bezárása - erősítette meg szerdán az MTI értesülését az oroszlányi bányászszakszervezet elnöke.

    Illés Róbert elmondta, hogy a termelés 2014 végi leállítása előre tervezett folyamat. Az első ütemben elbocsátottak 2015 januárjában kaphatják meg felmondólevelüket. Hétfőn megkezdődnek a tárgyalások az érdekképviseletekkel a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos juttatásokról.

    A bányában jelenleg 580-an dolgoznak. A földalatti bányaterület rekultivációjában, az eszközök kimentésében és a létesítmények bezárásában 2016 közepéig 235 ember vesz majd részt. Ők továbbfoglalkoztatásukkal megszerzik az átmeneti bányászjáradékra való jogosultságot. A föld feletti létesítmények rekultivációja 2018-ig biztosíthat további munkalehetőséget.

    A Vértesi Erőmű Zrt. honlapján található közlemény szerint a társaság a dolgozók sorsának rendezéséhez a végkielégítésen felül további 2 millió forintos újrakezdési, valamint átképzési támogatást biztosít.

    Oroszlányban szeptemberben a Központi Bányásznapon Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős államtitkára elmondta, a bányával integrációban működő Vértesi Erőmű 2013-tól 42,3 milliárd forintot kapott a működés veszteségeinek pótlására, a társadalmi és regionális problémák enyhítésére. Több mint 10 milliárd forint az átképzési programokra, előrehozott nyugdíjakra és végkielégítésekre rendelkezésre álló keret.

    Kovács András Zoltán, a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója korábban az MTI-nek elmondta Magyarország kötelezettséget vállalt a bánya bezárására, amikor az Európai Uniótól engedélyt kért a 2002 óta fennálló szénfillér támogatás folytatására, mely nélkül az erőmű csődbe menne.

    A bánya tervezett lezárásával párhuzamosan a Vértesi Erőmű tovább üzemel, biztosítva a térség távhőellátását, illetve már zajlik a szén alapú hőtermelést kiváltó fűtőmű létesítésének engedélyeztetése. Az oroszlányi erőmű mintegy ötezer lakás fűtését és 3400 lakás háztartási melegvíz-ellátását biztosítja.

    „Az évi 640 ezer tonnás szénfelhasználás 25 százalékát fedezik a tartalékok és a magyarországi beszerzés, a szükségletek 75 százalékát külföldről kell beszerezni. A jelenlegi ajánlatok szerint a vásárolt szén az erőmű kapujáig szállítva olcsóbb, mint amit bányászunk. A megtakarítás évente 1,3 milliárd forint is lehet” - ismertette a vezérigazgató.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Vértesi Erőmű Zrt. 270 fős csoportos létszámleépítést jelentett be.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector