Startlaphoz Csatlakozz!

Az egyiknek lehet, a másiknak nem

Méhész, fodrász, bőrgyógyász: rendőrök másodállásban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 25. szombat, 17:57

Nem engedte az egyik budapesti rendőrkapitányság, hogy az egyik beosztottja másodállásban vagyonőrként dolgozzon, pedig erre országosan több tucat precedens van, nem beszélve a biztonsági őrként fusizó rendőrökről. Kikértük az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), hogy milyen munkákat látnak el rendőrök másodállásban. Meglepő választ kaptunk – írja a HVG.

   Dénes, az egyik budapesti rendőrkapitányság ügyeletes tisztje két évvel ezelőtt hivatalosan kérelmezte parancsnokánál, hogy másodállást vállalhasson anyagi terhei csökkentése miatt. A férfinak korábbi kapcsolataiból van két gyermeke, és nemsokára megszületik élettársával közös csemetéje, és mivel hitel is van lakásukon, jól jött volna egy kis „mellékes”. Dénes húsz éves munkaviszonnyal a háta mögött és egyetemi diplomával a kezében havi kétszáz-kétszázhúszezer forintot visz haza. Másodállásban egy óvoda- és zeneiskola őrzését vállalta volna.
 
  Ahhoz, hogy magánzóként Dénes ilyet végezhessen, vagyonőri igazolványt kellett volna váltania. De az ügy már nem jutott idáig: a férfi főnöke elutasította beosztottja kérelmét, és a felettes szerv, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sem díjazta az ügyeletes tiszt terveit.
 
Az egyiknek lehet, a másiknak nem
 
   „A parancsnokai döntése ellen többször is panasszal éltünk, mert meggyőződésünk, hogy egy oktatási intézmény gondnoki állása nem összeférhetetlen a rendőri hivatással, illetve más kapitányságokon engedélyezték is kollégáknak, hogy vagyonőrként dolgozzanak a munkaidőn kívül” – mondta el Dénes jogi képviselője a hvg.hu-nak. Mivel a férfi feletteseivel nem boldogult, a bíróságon támadta meg a döntést. Keresetében annak adott hangot, hogy a tervezett másodállás nem ütközik jogszabályi tilalomba, és a munkaköri leírásával sem ellentétes. A BRFK viszont épp azzal érvelt a bíróság előtt, hogy épp a jogszabályok jelentenek akadályt a kérelem jóváhagyásához, továbbá az iskolában ellátandó teendők „konkurálnak a hivatásos állományú szolgálati feladataival.”
 
   A rendőrség szerint, ha engedélyezik a tisztnek a másodállást, akkor nem fogja tudni kipihenni magát, illetve kerülhet olyan helyzetbe az iskola őrzése során, hogy egyszerre kellene tevékenykednie rendőrként és vagyonőrként, továbbá, hogy olyan nyilvántartásokhoz fér hozzá, amelyeket az adott őrző-védő tevékenység folytán is felhasználhat. Hogy ez alatt pontosan mit értett a testület embere, nem részletezte. A bíróság ezek alapján a BRFK-nak adott igazat, a döntés jogerős, így az iskola Dénest nem tudja alkalmazni.
 
Futballbírótól a bőrgyógyászig
 
   Másodállást, úgynevezett más keresőtevékenység végzését 2013-ban 1234 rendőrnek engedélyeztek – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság által a hvg.hu megkeresésére közölt adatokból. Így a hivatalos munkaidőn túl a testület egyes tagjai betegszállítóként, mentőautósofőrként, tanácsadóként, oktatóként vagy sportedzőként dolgozhattak. De még olyan rendőr is van, aki „civilben” labdarúgó-játékvezetőként, ápolóként, sőt bőrgyógyász-szakorvosként „praktizál”.
 
  A kimutatás szerint 46 rendőrnek engedélyezték, amit Dénesnek nem, vagyis, hogy vagyonőrként dolgozzanak. Ezek szerint esetükben nem adódhatnak olyan helyzetek, mint amilyenekre az ügyeletes tiszt perében hivatkozott a BRFK. Egy volt rendőri vezető szerint nyilvánvaló, hogy a határozat az érintett főkapitány szubjektív döntése volt. A budapesti testületnél egyébként egyetlen embernek engedélyezték a vagyonőrködést. A főkapitányságok közül a Csongrád megyei testület bólintott rá a legnagyobb számban a vagyonőri igazolvány kiváltására, 17 esetben is.
 
Nem kérnek engedélyt
 
   A kevesebb mint 1300 engedély a mintegy 48 ezres rendőri állományhoz, s azon belül is a 35-36 ezres hivatásoshoz képest nem sok. A főnökség engedélye nélkül, feketén jóval több egyenruhás igyekszik a megélhetési körülményein javítani. Ez nem meglepő, hiszen a járőrök például havi 90-110 ezer forintot visznek haza. Korábban írtunk már arról, hogy a 2014. március 17-én megtartott Rendőrségi Érdekegyeztető Tanácson kiderült, hogy a létminimum környékén kereső rendőrök száma egy év alatt a másfélszeresére nőtt.
 
   „Nálunk a jellemző, hogy a rendőrök a mezőgazdaságból egészítik ki a keresetüket: méhészkednek, kukoricájuk van, de akad, aki fűszerpaprikát termeszt. Ő nagy kegyben van a főnököknél” – mondta a hvg.hu-nak az egyik vidéki kapitányság munkatársa. Egy volt parancsnok pedig egy bizonyos Árpádról beszélt, akiről mindenki tudjta, hogy húsboltja van, sokan nem is értették, miért nem szerelt le, hanem hagyta, hogy nap mint nap valamilyen apró-cseprő dologgal csesztessék.”
 
  Az egyik városi kapitányság munkatársa arról számolt be, hogy náluk volt, aki tehervonatot pakolt esténként, és olyan is, aki zenekarokat fuvarozott. „De említhetnék benzinkutast, szobafestőt és kőművest is. Egy kollégám pedig nemrég mesélte, hogy egy rendőrismerőse egy ideig másodállásban tüzépezett, és most szerelt le. Az osztrák határ közelében a rendőrök ugyanúgy átjárnak alkalmi munkákat végezni (pl. favágás, fűnyírás), mint magyar szomszédaik.”A másodállás jobb, mintha valaki korrupt lenne, ezért semmiképp sem szabadna tiltani.”
 
Aki ma fodrász az USA-ban
 
   Szintén jobban fizető állás után nézett Lajos, aki rendőri pályafutását végleg visszacserélte korábbi szakmájára, és ma fodrász - Nevadában. Négy évet húzott le tiszthelyettesként az egyik kapitányságon. Mivel 24 órás szolgálat után 72 óra pihenője volt, belefért, hogy mellette fodrászként is dolgozzon. „Az eltelt évek alatt megismertem annyira a testületet, hogy tudjam, milyen karrier várhat rám.” - mondta, ezért inkább egy év fizetés nélküli szabadságra ment, hogy kipróbálja magát külföldön. A kinti munka annyira bevált neki, hogy hazajött, leszerelt, és kiköltözött az USA-ba.
 
   Egy rendőri középvezető szerint mindez komoly anyagi kár is a rendőrségnek, mert a testülettől távozó fiatal rendőrök képzése jelentős összegekbe kerül. „Ha rajtam múlna, magas bért adnék, viszont nem engednék másodállást, kivéve oktatói és más hasonló munkákat. Szerintem nem lehet egyszerre rendőrködni és civil helyen is dolgozni.”
 
Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Méhész, fodrász, bőrgyógyász: rendőrök másodállásban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector